Jak upéct tvarohovo-jablečný koláč z Lotusek | recept. Nesmírně lahodný koláč z oblíbených Lotus sušenek, které doslova objímají delikátně ochucenou vrstvu tvarohu. Jejich sladká, karamelově skořicová chuť báječně doplní svěžest tvarohu a současně se elegantně prolne i s nakyslými jablky.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm
Na korpus (i drobenku):
150 g Lotus sušenek
150 g jemných ovesných vloček
120 g másla
Na tvarohovou nádivku:
2 tučné tvarohy ve vaničce
1 měkký tvaroh ve staniolu
3 vajíčka
2 balíčky vanilkového cukru
2 lžičky vanilkového aroma
Na jablečnou vrstvu:
2 jablka
1–2 lžičky mleté skořice
1 lžíce kukuřičného škrobu
1
Sušenky s vločkami rozmixujte najemno.
2
V míse je promíchejte s rozpuštěným máslem.
3
Přibližně 100 g vzniklé drobenky dejte stranou a nechejte na závěrečný posyp a zbytek rukou utlačte do formy vyložené pečicím papírem.
4
Na nádivku spolu v míse vyšlehejte všechny tvarohy, vajíčka, vanilkový cukr a provoňte vanilkovým aroma.
5
Hladký krém následně naneste na korpus ve formě.
6
Nyní zbývá připravit si jablečnou vrstvu. Na tu v míse promíchejte oloupaná jablka nakrájená na malé kostičky, skořici a škrob. Pokud jsou jablka kyselejší, oslaďte je cukrem, nejlépe třtinovým.
7
Ochucená jablka navrstvěte na tvarohovou nádivku.
8
Na závěr povrch posypte drobenkou, kterou jste si na začátku dali stranou.
9
Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) 45minut, poté troubu vypněte a koláč v ní nechejte dojít dalších 10–15 minut.
Upečenou a nesmírně voňavou dobrotu nechejte ve formě zcela vychladnout a přes noc uložte do lednice, kde krásně zatuhne a dokonale zvláční.
Tipy
Rovněž neodolatelný bude koláč upečený z kořeněných Spekulek. Tedy nejlépe z těch, které jsou posypané tenkými plátky mandlí. Mandle dodají koláči šmrnc, zvláště pak, když tvarohovou nádivku provoníte namísto vanilkovým aroma, mandlovým.
Jak upéct mandarinkový cheesecake s karamelovými sušenkami | recept. Korpus z lahodných karamelových sušenek je přímo luxusním základem pro svěží tvar…
Diskuze k článku