Jak upéct tvarohovo-jablečný koláč z Lotusek | recept
Jak upéct tvarohovo-jablečný koláč z Lotusek | recept. Nesmírně lahodný koláč z oblíbených Lotus sušenek, které doslova objímají delikátně ochucenou vrstvu tvarohu. Jejich sladká, karamelově skořicová chuť báječně doplní svěžest tvarohu a současně se elegantně prolne i s nakyslými jablky.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá dortové formě s průměrem 23 cm
Na korpus (i drobenku):
- 150 g Lotus sušenek
- 150 g jemných ovesných vloček
- 120 g másla
Na tvarohovou nádivku:
- 2 tučné tvarohy ve vaničce
- 1 měkký tvaroh ve staniolu
- 3 vajíčka
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 2 lžičky vanilkového aroma
Na jablečnou vrstvu:
- 2 jablka
- 1–2 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Krok 1
Sušenky s vločkami rozmixujte najemno.
Krok 2
V míse je promíchejte s rozpuštěným máslem.
Krok 3
Přibližně 100 g vzniklé drobenky dejte stranou a nechejte na závěrečný posyp a zbytek rukou utlačte do formy vyložené pečicím papírem.
Krok 4
Na nádivku spolu v míse vyšlehejte všechny tvarohy, vajíčka, vanilkový cukr a provoňte vanilkovým aroma.
Krok 5
Hladký krém následně naneste na korpus ve formě.
Krok 6
Nyní zbývá připravit si jablečnou vrstvu. Na tu v míse promíchejte oloupaná jablka nakrájená na malé kostičky, skořici a škrob. Pokud jsou jablka kyselejší, oslaďte je cukrem, nejlépe třtinovým.
Krok 7
Ochucená jablka navrstvěte na tvarohovou nádivku.
Krok 8
Na závěr povrch posypte drobenkou, kterou jste si na začátku dali stranou.
Krok 9
Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) 45 minut, poté troubu vypněte a koláč v ní nechejte dojít dalších 10–15 minut.
Upečenou a nesmírně voňavou dobrotu nechejte ve formě zcela vychladnout a přes noc uložte do lednice, kde krásně zatuhne a dokonale zvláční.
Rovněž neodolatelný bude koláč upečený z kořeněných Spekulek. Tedy nejlépe z těch, které jsou posypané tenkými plátky mandlí. Mandle dodají koláči šmrnc, zvláště pak, když tvarohovou nádivku provoníte namísto vanilkovým aroma, mandlovým.