Jak upéct křehký koláč s bílou čokoládou a brusinkami | recept
Jak upéct křehký koláč s bílou čokoládou a brusinkami | recept. Koláč, který je hotovým balzámem na duši. Je totiž vláčný, příjemně sladký, na jazyku se rozplývá a navíc i krásně vypadá. Jeho základem je křehké těsto, které v souznění s lahodným smetanovým krémem ze sladké bílé čokolády a lehce nakyslých brusinek zajistí opravdu famózní dobrotu.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá koláčové formě o průměru 28 cm
Na křehké těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 Hery
- 80 g moučkového cukru
- 2–3 lžíce vody
- špetka soli
Na krém z bílé čokolády:
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 80 ml plnotučného mléka
- 300 g bílé čokolády
- 2 vajíčka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 50 g sušených brusinek
Takto připravené vložte zpět do trouby, teplotu snižte na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) a zvolna pečte dalších 40–45 minut, až povrch koláče lehce zpevní.
Po vytažení z trouby nechejte koláč ve formě vychladnout, krém tím krásně zatuhne a poté dejte vychladit do lednice, ve které jej nechejte proležet nejlépe do druhého dne, čímž dokonale zvláční.
Tipy
Sladkou chuť krému můžete báječně vyvážit i přidáním citronové kůry a zastříknutím citronovou šťávou.
Diskuze k článku