Jak upéct křehký koláč s bílou čokoládou a brusinkami | recept
Jak upéct křehký koláč s bílou čokoládou a brusinkami | recept. Koláč, který je hotovým balzámem na duši. Je totiž vláčný, příjemně sladký, na jazyku se rozplývá a navíc i krásně vypadá. Jeho základem je křehké těsto, které v souznění s lahodným smetanovým krémem ze sladké bílé čokolády a lehce nakyslých brusinek zajistí opravdu famózní dobrotu.
Co je potřeba
Uvedené množství odpovídá koláčové formě o průměru 28 cm
Na křehké těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 Hery
- 80 g moučkového cukru
- 2–3 lžíce vody
- špetka soli
Na krém z bílé čokolády:
- 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 80 ml plnotučného mléka
- 300 g bílé čokolády
- 2 vajíčka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 50 g sušených brusinek
Krok 1
Hladkou mouku, moučkový cukr, povolenou Heru a špetku soli zpracujte v míse na drobenku.
Krok 2
Přidejte 2 lžíce vody, která drobenku spojí v pevné, tuhé a kompaktní těsto. Pokud je potřeba, přidejte ještě o lžíci vody navíc.
Krok 3
Připravené těsto rukou natlačte do formy vyložené pečicím papírem, vytvořte okraje a dejte na 30 minut do lednice. Poté těsto propíchejte vidličkou a dejte na 15–20 minut předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).
Krok 4
Zatímco se těsto chladí a předpéká, začněte si připravovat krém tím, že v malém hrnci pomalu prohřívejte smetanu s mlékem až je přivedete téměř k varu.
Krok 5
Do horké mléčné směsi přidejte nalámanou bílou čokoládu a na mírném ohni míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Poté odstavte a nechejte chladnout. Občas promíchejte.
Krok 6
Těsně před dopečením korpusu do krému metličkou zašlehejte dvě vajíčka a vanilkový extrakt.
Krok 7
Následně poměrně řídký krém nalijte na předpečený korpus.
Krok 8
Nakonec povrch posypte brusinkami.
Krok 9
Takto připravené vložte zpět do trouby, teplotu snižte na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) a zvolna pečte dalších 40–45 minut, až povrch koláče lehce zpevní.
Po vytažení z trouby nechejte koláč ve formě vychladnout, krém tím krásně zatuhne a poté dejte vychladit do lednice, ve které jej nechejte proležet nejlépe do druhého dne, čímž dokonale zvláční.
Sladkou chuť krému můžete báječně vyvážit i přidáním citronové kůry a zastříknutím citronovou šťávou.