Jak sbírat a využít šupinovku kostrbatou | atlas hub
Jak sbírat a využít šupinovku kostrbatou | atlas hub. Šupinovka kostrbatá v mnohém připomíná známější václavku. Tato houba roste stejně jako václavka v bohatých trsech v podzimním období, jejich vzhled je taktéž podobný. Šupinovka kostrbatá najde i stejné uplatnění v kuchyni, je však o něco tužší, proto sbíráme pouze klobouky mladých plodnic.
Co je potřeba
Viz další kroky
Šupinovka kostrbatá (latinsky Pholiota squarrosa) roste hojně od srpna do listopadu (při příznivých podmínkách až do prosince), v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích. Jedná se o dřevokaznou houbu, kterou nejčastěji najdeme na pařezech, kořenech odumřelých i živých stromů či na bázi kmenů. Vyskytuje se ve všech nadmořských výškách.
Klobouk šupinovky kostrbaté je široký cca 30–150 mm, v mládí polokulovitý, později sklenutý až plochý, žluté, oranžové až okrové barvy s odstálými rezavě hnědými šupinami. Lupeny jsou žluté až okrově hnědé. Třeň je válcovitý, stejné barvy jako klobouk, směrem k bázi je však tmavší – až rezavě hnědý, je pokrytý šupinkami. Houba voní zemitě, po ztrouchnivělém dřevě a ředkvičkách.
V kuchyni ji používáme stejně jako václavky, jak již bylo zmíněno v úvodu – skvěle se hodí k nakládání do octa, k přípravě polévek, omáček, guláše, masových a zeleninových směsí, apod. Třeně se kvůli jejich tuhosti obvykle nepoužívají. Šupinovka kostrbatá si zachovává pevnou konzistenci i po delší tepelné úpravě.
Tipy
Šupinovku kostrbatou nakládáme do oblíbeného sladkokyselého nálevu, který je dobré dochutit koriandrovým semínkem. Dno sklenice můžeme vyplnit na kousky pokrájenou mrkví a cibulí. Před nakládáním je potřeba pokrájené klobouky povařit zhruba 15–20 minut – nejlépe s pepřem, novým kořením, bobkovým listem a koriandrem.
Varování
Existuje mnoho druhů šupinovek, které mají velmi různorodý vzhled. Některé druhy jsou jedlé, jiné nejedlé. Šupinovku kostrbatou však nezkušení houbaři zaměňují spíše za zmíněnou václavku (obecnou, bezprstnennou, hlíznatou či smrkovou – všechny jsou jedlé). Šupinovka kostrbatá má, na rozdíl od václavky, šupinatý i třeň.
Citlivým lidem se konzumace šupinovky kostrbaté nedoporučuje, mohla by způsobit žaludeční nevolnost. Šupinovka kostrbatá (stejně jako václavka) vyžaduje delší tepelnou úpravu (minimálně 20 minut) a není vhodné po její konzumaci pít alkoholické nápoje.
Diskuze k článku