Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct domácí müsli tyčinky s čokoládou | recept

Jak upéct domácí müsli tyčinky s čokoládou | recept

Domácí müsli tyčinky | recept. Müsli je směs ovesných vloček (mohou být i pšeničné nebo žitné), sušeného ovoce a oříšků. Na trhu je v podobě sušené směsi, která se zalévá mlékem, nebo tyčinek s různými příchutěmi. Polité jsou jogurtem či čokoládovou polevou. Jsou oblíbené jako rychlé doplnění energie při sportu a na výletech. Kupované tyčinky nejsou zrovna laciné, to by se jim ale dalo odpustit. Horší je, že ač se tváří jako zdravá pochoutka, obsahují koktejl éček, kterým se někteří z nás vyhýbají. Následující recept je na müsli tyčinky z domácích surovin. Jednotlivé ingredience se mohou různě obměňovat podle chuti a toho, co zrovna máte doma. Věřím, že si tento recept oblíbíte, tak jako já a moje rodina.

Co je potřeba

  • 250 g ovesných vloček
  • 125 g semínek
  • 125 g oříšků
  • 100 g sušeného ovoce
  • 75 g strouhaného kokosu
  • 1 plechovka Salka nebo stejné množství tekutého medu
  • Čokoláda
1

Nejprve si připravíme všehny ingredience. Oříšky vylouskáme a pokrájíme ostrým nožem na menší kousky. Lze použít ořechy lískové, vlašské, pekanové, kešu. Místo oříšků můžeme přidat mandle nebo nesolené buráky. Ze semínek můžeme vybírat mezi slunečnicí, sezamem a semínky dýně. Další surovinou jsou ovesné vločky. Stačí obyčejné.

2

Sušeného ovoce je obrovská paleta druhů. Na obrázku jsou sušené třešně. Výborné jsou meruňky, švestky, rozinky, jablka, hrušky, banány. Ovoce si snadno nasušíte doma. Pokud nemáte možnost získat neošetřované ovoce, nakupujte v prodejnách se zdravou výživou.

3

Poslední suchou přísadou je strouhaný kokos. Nezáleží na jemnosti mletí. Jemně strouhaný kokos je stejně dobrý jako hrubší. V misce dobře promíchejte všechny suché přísady.

4

V dalším kroku ve vodní lázni ohřejte plechovku Salka nebo stejné množství medu. Teplem bude mléko i med řidší a bude se lépe míchat se suchými surovinami. Nalijte tekutinu do mísy a vařečkou vše dohromady důkladně promíchejte. Jde to trochu ztuha, ale jde to.

5

Menší pekáček vyložte papírem na pečení a připravenou müsli směs tam přendejte. Vrstva by měla být vysoká nejvýše 1 cm. Opravdu pořádně směs do pekáčku namačkejte, pomozte si rukama namočenýma ve studené vodě.

6

Müsli tyčinky pečte při teplotě 130 °C přibližně jednu hodinu. Po vychladnutí polijte čokoládou. Až čokoláda ztuhne, nakrájejte ostrým nožem tyčinky. Poleva není nutná, tyčinky chutnají i bez ní.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.