Jak upéct broskvový koláč z čerstvých broskví | recept
Jak upéct broskvový koláč z čerstvých broskví | recept. Broskve jsou snadno dostupné, dokonce je lze v teplejších koutech naší vlasti i vypěstovat. I když broskve nejraději jíme syrové, často nezavrhneme ani broskvový kompot. Není příliš zvykem čerstvé broskve používat k vaření, a to je škoda, protože jde o výrazné a šťavnaté ovoce. A to je v kuchyni výhoda. Co si upéct z čerstvých broskví výborný broskvový koláč? Na něj vyberte pěkně vyzrálé a pevné plody, aby se při pečení neroztekly. Čím víc jich na koláči bude, tím budou řezy z broskvového koláče lahodnější.
Co je potřeba
Na těsto broskvového koláče:
- 5 vajec
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 150 g másla
- šťávu z půlky citronu
- 250 g polohrubé mouky
- špetku soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- přiměřené množství zralých broskví
Na drobenku:
- 100 g hrubé mouky
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
Na polevu:
- 100 g čokolády na vaření
- kousek másla
- trocha mléka
Hlavní kuchyňské potřeby:
- mísa na těsto
- měchačka (vařečka)
- miska na mouku
- miska na rozehřátou čokoládu
- větší miska na drobenku
- metlička
- plech na pečení
- papír na pečení
Příprava broskvového koláče krok za krokem: Celá vejce vyšlehejte s odváženým moučkovým a vanilkovým cukrem do nadýchané husté pěny. Do té po lžících vlévejte rozehřáté vlažné máslo a pak i citronovou šťávu a stále šlehejte.
V misce smíchejte polohrubou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.
Sypkou směs mouky vmíchejte zvolna do vypracované pěny a jen zlehka prohnětejte.
Vymíchejte zvolna husté těsto a vylijte rovnoměrně na plech vyložený papírem na pečení. Rovnoměrně a hustě pokládejte na měsíčky pokrájené broskve.
Výroba drobenky na koláč: Hrubou mouku, krupicový cukr s vanilkovým a měkké máslo propracujte prsty v misce do podoby drobivé směsi, ani příliš suché, ani příliš vlhké. Tou rovnoměrně posypte povrch koláče s broskvemi.
Broskvový koláč pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C tak, aby drobenka měla jen růžovou barvu, celkem koláč pečeme kolem 40 minut.
Vychladlý koláč ozdobte táhlými křížovými čarami z tekuté hořké čokolády.
Varování
Řezy broskvového koláče krájíme až po úplném vychladnutí, jinak se snadno sypou.
Diskuze k článku