Jak originálně na Becherovkou provoněný štolový chlebíček z tvarohového těsta
Místo tradiční štoly můžete z tvarohového těsta vykouzlit tento originální štolový chlebíček, kde vedle tradičních oříšků a rozinek chuť ozvláštní originální spojení melasy a karobu, přičemž vůni místo tradičního rumu vykouzlí originální bylinný likér, Becherovka.
Co je potřeba
Do Becherovkou provoněného tvarohového těsta:
- 600 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 2 vajíčka
- 200 g tvarohu v alobalu
- 4 lžíce Becherovky
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 prášek do pečiva
Do jedné poloviny tvarohového těsta:
- 100 g rozinek
- 100 g sušeného ovoce dle vlastního výběru (zde například fíky, švestky a meruňky)
- 100 g lískových ořechů
Do druhé poloviny tvarohového těsta:
- 50 g polohrubé mouky
- 100 g kandovaného ovoce
- 1 karobová tyčinka (50 g)
- 3 lžíce třtinové melasy
Do cukrové krusty:
- 70 g másla
- 2 lžíce Becherovky
- 100 g moučkového cukru
- 30 g strouhaného kokosu
Na proložení první a druhé poloviny tvarohového těsta:
- 2 lžíce Becherovky na pokapání
- 2–3 lžíce třtinové melasy na potření
- strouhaný kokos na posypání
K jedné polovině zapracujte nahrubo nasekané lískové ořechy, nadrobno nakrájené sušené ovoce a rozinky.
Do druhé poloviny tvarohové těsta zapracujte nahrubo nastrouhanou karobovou tyčinku, třtinovou melasu a kandované ovoce, přičemž přisypte i trochu mouky, jelikož díky melase bude těsto více lepkavé.
Ihned po upečení a vytažení moučníku z trouby potřete jeho povrch Becherovkou provoněným máslem a okamžitě poté zasypte směsí moučkového cukru a kokosu. Tím se cukr do másla krásně vsákne a vytvoří originální cukrovou krustu.
Po vychladnutí a odležení do druhého dne moučník krájejte na plátky tradiční chlebíčkové velikosti.
Tipy
- Neméně originální bude tento Becherovkou provoněný štolový chlebíček i se zakomponováním jemně mletých lískových ořechů namísto kokosu. A to v rámci proložení první a druhé poloviny tvarohového těsta, tak v rámci cukrové krusty, která v ořechovém ladění nejen krásně vypadá, ale chuťově podpoří lískové ořechy přidané do těsta.
Diskuze k článku