Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct broskvové krémové řezy s pudinkovým želé | recept

Jak upéct broskvový zákusek s pudinkovým želé a krémem | recept

Šťavnaté, ovocně svěží pudinkové želé v doplnění sladkých broskví i božsky nadýchané krémové vrstvy dominující na povrchu koláče, přemění křehké jemné těsto v nesmírně efektní, oku i chuti imponující zákusek.

Broskvové řezy s krémem ze zakysané smetany a ovocným želé jsou další oblíbenou variantou „buchty na plech“.

Co je potřeba

Množství surovin na velký plech – nejlépe o rozměrech cca 30× 40 cm

Na jemné křehké těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 220 g Hery
  • 2 vajíčka

Na pudinkové želé:

  • 1 velká plechovka konzervovaných broskví (s objemem 850 ml a 480 g pevného podílu)
  • 1 malá plechovka konzervovaných broskví (s objemem 425 ml a 210 g pevného podílu)
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • voda na dolití scezeného sladkého sirupu z broskví tak, aby výsledné tekutiny byl 1 litr

Na nadýchanou krémovou vrstvu:

  • 5 vajíček
  • 150 g krupicového cukru
  • 200 g 12% zakysané smetany
1

Ve větší míse z mouky, cukru, vajíček a povolené Hery vypracujte měkké, vláčné a nelepivé těsto.

vypracování těsta z mouky, cukru, Hery a vajíček
2

Těstem vyložte větší a vyšší plech vystlaný pečicím papírem a přesuňte na chvilku do lednice vychladit.

urovnání těsta na větší a vyšší plech
3

Konzervované broskve přeceďte, sladký nálev z nich vlijte do hrnce pro další přípravu a okapané broskve nakrájejte na drobnější kousky.

slití, okapání a nakrájení broskví;
4

K nálevu v hrnci pak přilijte vodu tak, aby výsledné tekutiny byl 1 litr a současně v ní rozmíchejte pudinkové prášky. Směs na středním ohni za stálého míchání povařte do pudinkové konzistence. Jakmile začne vláčnět, táhnout se a probublávat, hrnec odstavte.

příprava svěžího pudinkového želé
5

Nyní na vychlazené těsto v plechu rozmístěte nadrobno nakrájené broskve.

rozmístění nakrájených broskví na vychlazené těsto
6

Ještě horkým pudinkovým želé pak kousky broskví přelijte.

Takto vložte do předehřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte 35–40 minut.

přelití broskví horkým pudinkovým želé
7

V průběhu pečení oddělte bílky od žloutků, z bílků vyšlehejte pevný sníh a žloutky společně s cukrem vyšlehejte metličkou do nadýchané pěny.

příprava nadýchané krémové vrstvy
8

Ke žloutkové pěně přimíchejte zakysanou smetanu.

obohacení žloutkové pěny zakysanou smetanou
9

Nakonec směs provzdušněte vyšlehanými bílky.

provzdušení vyšlehanými bílky
10

Po době potřebné k předpečení koláče jej vytáhněte z trouby a v rovnoměrné vrstvě na zpevněné pudinkové želé naneste nadýchanou krémovou vrstvu.

Vraťte zpět do trouby a při stejné teplotě dopékejte dalších 15–20 minut, než začne povrch jemně zlátnout.

Před krájením nechejte broskvový zákusek na plechu zchladnout a dobře zatuhnout.

nanesení nadýchané krémové vrstvy na předpečený koláč

Tipy

  • Atraktivní a v chuti znamenitý je zákusek připravený z jahodových kompotů.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.