Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct řezy na plech s karamelovým krémem a banány | recept

Jak upéct řezy na plech s karamelovým krémem a banány | recept

Dokonale sladěného chuťového požitku se vám dostane s tímto velmi elegantním tmavým řezem honosícím se dozlatova restovanými banány, stejně jako karamelově sladkým krémem. Vše navíc ve spojení s mimořádně nadýchaným, vláčným a temně tmavým piškotovým základem.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím vyplníte plech o velikosti 20×30 cm

Na tmavý piškot:

  • 5 vajíček
  • 150 g krupicového cukru
  • 120 g hladké mouky
  • 2 vrchovaté lžíce tmavého kakaa
  • 6 lžic olivového oleje

Na karamelový krém:

  • 200 g másla
  • 3 vrchovaté lžíce karamelového Salka
  • 1 lžička mleté skořice

Na restované banány:

  • 5 pevných banánů
  • 50 g másla
 
1

Bílky oddělte od žloutků a za postupného přisypávání krupicového cukru z bílků vyšlehejte tuhý lesklý sníh.

příprava lesklého, tuhého sněhu z bílků
2

K pevnému sněhu přilijte olej a za stálého šlehání při nízkém výkonu vešlehejte postupně všechny žloutky, přičemž na závěr výkon šlehače zvyšte.

vešlehání oleje a žloutků do bílkového sněhu
3

Nakonec zlehka vařečkou vmíchejte prosátou mouku a kakao.

vmíchání kakaa a mouky
4

Nadýchané těsto urovnejte do pečicím papírem vystlaného plechu s vyššími okraji a piškotový základ takto pečte v předehřáté troubě na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) 20–30 minut. Jakmile špejli zapíchnutou do korpusu vytáhnete suchou, bez vlhkých drobečků, piškot vytáhněte z trouby a nechejte v plechu vychladnout.

urovnání nadýchaného těsta do plechu a jeho následné pečení
5

Zatímco se tmavý piškotový korpus peče a chladne začněte s přípravou krému tím, že změklé máslo lehce vyšleháte metlami.

příprava krému vymícháním másla
6

Poté k máslu přidejte karamelové Salko se špetkou mleté skořice a opět metlami prošlehejte v hladký krém.

Karamelového Salka lze dle chuti přidat i více. A to v případě, že máte raději sladší krémy.

oslazení krému karamelovým Salkem a provonění skořicí
7

V mezidobí si rovněž připravte i restované banány. Banány tedy oloupejte, překrojte a jednotlivé půlky pak podélně opět rozkrojte.

nakrájení banánů
8

Na pánvi s rozpuštěným máslem je pak z obou stran opékejte dozlatova, a to přibližně 3–5 minut z každé strany, Při obracení buďte jemní a opatrní, jelikož restováním banány výrazně změknout. Proto je lepší pracovat s pevnými, byť trochu nezralými banány.

orestování banánů na rozpuštěném másle
opečení banánů dozlatova
9

Na již zchladlý korpus nyní v rovnoměrné vrstvě rozetřete připravený karamelový krém.

nanesení karamelového krému na korpus
10

Na krém pak úhledně rozložte dozlatova orestované banány řezem dolů a zlehka je do krému vmáčkněte.

Na řezy pak tmavý piškot s karamelovým krém a restovaným banánem krájejte až po náležitém vychlazení.

vyskládání restovaných banány na krém

Tipy

  • Na restované banány vyskládané do karamelového krému můžete dále nanést skvostnou šlehačkovou vrstvu (ze dvou co nejvíce tučných smetan ke šlehání, 2 lžic moučkového cukru a 1 lžíce tmavého kakaa, které vyšleháte v míse všechny najednou) a barevně i chuťově tak tyto tmavé piškotové řezy povýšit na nebývale luxusní zákusek.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.