Jak upéct řezy na plech s karamelovým krémem a banány | recept
Dokonale sladěného chuťového požitku se vám dostane s tímto velmi elegantním tmavým řezem honosícím se dozlatova restovanými banány, stejně jako karamelově sladkým krémem. Vše navíc ve spojení s mimořádně nadýchaným, vláčným a temně tmavým piškotovým základem.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím vyplníte plech o velikosti 20×30 cm
Na tmavý piškot:
- 5 vajíček
- 150 g krupicového cukru
- 120 g hladké mouky
- 2 vrchovaté lžíce tmavého kakaa
- 6 lžic olivového oleje
Na karamelový krém:
- 200 g másla
- 3 vrchovaté lžíce karamelového Salka
- 1 lžička mleté skořice
Na restované banány:
- 5 pevných banánů
- 50 g másla
Krok 1
Bílky oddělte od žloutků a za postupného přisypávání krupicového cukru z bílků vyšlehejte tuhý lesklý sníh.
Krok 2
K pevnému sněhu přilijte olej a za stálého šlehání při nízkém výkonu vešlehejte postupně všechny žloutky, přičemž na závěr výkon šlehače zvyšte.
Krok 3
Nakonec zlehka vařečkou vmíchejte prosátou mouku a kakao.
Krok 4
Nadýchané těsto urovnejte do pečicím papírem vystlaného plechu s vyššími okraji a piškotový základ takto pečte v předehřáté troubě na 160 °C (horkovzdušná trouba 140 °C) 20–30 minut. Jakmile špejli zapíchnutou do korpusu vytáhnete suchou, bez vlhkých drobečků, piškot vytáhněte z trouby a nechejte v plechu vychladnout.
Krok 5
Zatímco se tmavý piškotový korpus peče a chladne začněte s přípravou krému tím, že změklé máslo lehce vyšleháte metlami.
Krok 6
Poté k máslu přidejte karamelové Salko se špetkou mleté skořice a opět metlami prošlehejte v hladký krém.
Karamelového Salka lze dle chuti přidat i více. A to v případě, že máte raději sladší krémy.
Krok 7
V mezidobí si rovněž připravte i restované banány. Banány tedy oloupejte, překrojte a jednotlivé půlky pak podélně opět rozkrojte.
Krok 8
Na pánvi s rozpuštěným máslem je pak z obou stran opékejte dozlatova, a to přibližně 3–5 minut z každé strany, Při obracení buďte jemní a opatrní, jelikož restováním banány výrazně změknout. Proto je lepší pracovat s pevnými, byť trochu nezralými banány.
Krok 9
Na již zchladlý korpus nyní v rovnoměrné vrstvě rozetřete připravený karamelový krém.
Krok 10
Na krém pak úhledně rozložte dozlatova orestované banány řezem dolů a zlehka je do krému vmáčkněte.
Na řezy pak tmavý piškot s karamelovým krém a restovaným banánem krájejte až po náležitém vychlazení.
- Na restované banány vyskládané do karamelového krému můžete dále nanést skvostnou šlehačkovou vrstvu (ze dvou co nejvíce tučných smetan ke šlehání, 2 lžic moučkového cukru a 1 lžíce tmavého kakaa, které vyšleháte v míse všechny najednou) a barevně i chuťově tak tyto tmavé piškotové řezy povýšit na nebývale luxusní zákusek.