Jak upéct broskvové krémové řezy s pudinkovým želé | recept
Šťavnaté, ovocně svěží pudinkové želé v doplnění sladkých broskví i božsky nadýchané krémové vrstvy dominující na povrchu koláče, přemění křehké jemné těsto v nesmírně efektní, oku i chuti imponující zákusek.
Broskvové řezy s krémem ze zakysané smetany a ovocným želé jsou další oblíbenou variantou „buchty na plech“.
Co je potřeba
Množství surovin na velký plech – nejlépe o rozměrech cca 30× 40 cm
Na jemné křehké těsto:
- 400 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 220 g Hery
- 2 vajíčka
Na pudinkové želé:
- 1 velká plechovka konzervovaných broskví (s objemem 850 ml a 480 g pevného podílu)
- 1 malá plechovka konzervovaných broskví (s objemem 425 ml a 210 g pevného podílu)
- 2 vanilkové pudinkové prášky
- voda na dolití scezeného sladkého sirupu z broskví tak, aby výsledné tekutiny byl 1 litr
Na nadýchanou krémovou vrstvu:
- 5 vajíček
- 150 g krupicového cukru
- 200 g 12% zakysané smetany
Krok 1
Ve větší míse z mouky, cukru, vajíček a povolené Hery vypracujte měkké, vláčné a nelepivé těsto.
Krok 2
Těstem vyložte větší a vyšší plech vystlaný pečicím papírem a přesuňte na chvilku do lednice vychladit.
Krok 3
Konzervované broskve přeceďte, sladký nálev z nich vlijte do hrnce pro další přípravu a okapané broskve nakrájejte na drobnější kousky.
Krok 4
K nálevu v hrnci pak přilijte vodu tak, aby výsledné tekutiny byl 1 litr a současně v ní rozmíchejte pudinkové prášky. Směs na středním ohni za stálého míchání povařte do pudinkové konzistence. Jakmile začne vláčnět, táhnout se a probublávat, hrnec odstavte.
Krok 5
Nyní na vychlazené těsto v plechu rozmístěte nadrobno nakrájené broskve.
Krok 6
Ještě horkým pudinkovým želé pak kousky broskví přelijte.
Takto vložte do předehřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte 35–40 minut.
Krok 7
V průběhu pečení oddělte bílky od žloutků, z bílků vyšlehejte pevný sníh a žloutky společně s cukrem vyšlehejte metličkou do nadýchané pěny.
Krok 8
Ke žloutkové pěně přimíchejte zakysanou smetanu.
Krok 9
Nakonec směs provzdušněte vyšlehanými bílky.
Krok 10
Po době potřebné k předpečení koláče jej vytáhněte z trouby a v rovnoměrné vrstvě na zpevněné pudinkové želé naneste nadýchanou krémovou vrstvu.
Vraťte zpět do trouby a při stejné teplotě dopékejte dalších 15–20 minut, než začne povrch jemně zlátnout.
Před krájením nechejte broskvový zákusek na plechu zchladnout a dobře zatuhnout.
- Atraktivní a v chuti znamenitý je zákusek připravený z jahodových kompotů.