Jak upéct, tak trochu klasický, ale i tak trochu nevšední žmolenkový koláč z máslového těsta, mléčného krému a podušených jablek
Kombinace mléčného krému a šťavnatých podušených jablek na vláčném máslovém těstě přemění klasický žmolenkový koláč ve fantasticky vláčný, šťavnatý a nevšední zákusek. Ten je pak v kontextu s dokřupava opečenou žmolenkou neodolatelnou pochoutkou, kterou si oblíbí jak příznivci klasických koláčů, tak zastánci nevšedních zákusků.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím surovin upečete koláč na plechu o velikosti 30×40 cm
Na vláčné máslové těsto:
- 300 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 150 g másla
- 1 vajíčko
Na mléčný krém:
- ¾ litru mléka
- 100 g másla
- 3 vajíčka
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 g Solamylu
Na podušená jablka:
- 4 velká jablka
- 100 g krupicového cukru
- 1–2 lžičky mleté skořice
- dle šťavnatosti jablek případně trocha vody
Na klasickou žmolenku:
- 140 g dětské krupice
- 100 g krupicového cukru
- 100 g másla
Základem celého tak trochu klasického, ale i tak trochu nevšedního koláče je máslové těsto. Na něj v míse, nejlépe dlaní, propracujte veškeré, na těsto potřebné suroviny. Tedy mouku s cukrem, práškem do pečiva, vajíčkem a změklým máslem. Hladké, krásně tvárné a nelepivé těsto pak vyválejte a vyložte jím plech s pečicím papírem. Po dobu dalších příprav dejte plech s těstem chladit do lednice.
Nyní do horkého mléka, ve kterém se máslo již zcela rozpustilo, vlijte za stálého míchání jak prošlehaná vajíčka, tak mléko s rozmíchaným Solamylem.
Poté na mírném ohni za stálého míchání svařte ve vláčný mléčný krém, konzistencí trochu hustší než klasický pudinkový krém. Ke konci vaření míchejte intenzivněji, jelikož mléčný krém poměrně rychle houstne.
Uvařený krém pak překryjte potravinářskou fólii, aby se na povrchu neutvořil škraloup a nechejte chladnout. Krém občas promíchejte.
Mléčný krém je připravený a další v pořadí je příprava šťavnatých dušených jablek. Na ně čerstvá jablka oloupejte, nahrubo nastrouhejte a v hrnci jen pár minut povařte s cukrem a skořicí. Podle šťavnatosti jablek je buď v rámci dušení podlijte trochou vody, nebo v opačném případě po dovaření šťávu slijte.
Tipy
- Byť ještě méně klasický, ale zato o to více nevšední koláč upečete, když místo klasické žmolenky povrch podušených jablek před pečením ozdobíte krupicovým cukrem promíseným se skořicí. Cukr pečením lehce zkaramelizuje, čímž vytvoří skořepinku a skořice chuťově podpoří dušená jablka.
Diskuze k článku