Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct, tak trochu klasický, ale i tak trochu nevšední žmolenkový koláč z máslového těsta, mléčného krému a podušených jablek

Jak upéct, tak trochu klasický, ale i tak trochu nevšední žmolenkový koláč z máslového těsta, mléčného krému a podušených jablek

Kombinace mléčného krému a šťavnatých podušených jablek na vláčném máslovém těstě přemění klasický žmolenkový koláč ve fantasticky vláčný, šťavnatý a nevšední zákusek. Ten je pak v kontextu s dokřupava opečenou žmolenkou neodolatelnou pochoutkou, kterou si oblíbí jak příznivci klasických koláčů, tak zastánci nevšedních zákusků.

Co je potřeba

S uvedeným množstvím surovin upečete koláč na plechu o velikosti 30×40 cm

Na vláčné máslové těsto:

  • 300 g hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • 150 g másla
  • 1 vajíčko

Na mléčný krém:

  • ¾ litru mléka
  • 100 g másla
  • 3 vajíčka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g Solamylu

Na podušená jablka:

  • 4 velká jablka
  • 100 g krupicového cukru
  • 1–2 lžičky mleté skořice
  • dle šťavnatosti jablek případně trocha vody

Na klasickou žmolenku:

  • 140 g dětské krupice
  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g másla
1

Základem celého tak trochu klasického, ale i tak trochu nevšedního koláče je máslové těsto. Na něj v míse, nejlépe dlaní, propracujte veškeré, na těsto potřebné suroviny. Tedy mouku s cukrem, práškem do pečiva, vajíčkem a změklým máslem. Hladké, krásně tvárné a nelepivé těsto pak vyválejte a vyložte jím plech s pečicím papírem. Po dobu dalších příprav dejte plech s těstem chladit do lednice.

propracování surovin na klasické máslové těsto
vyválení máslového těsto a přenesení na plech
2

Na mléčný krém nechejte na plotně pomalu zahřívat ½ litru mléka s máslem, přičemž ve zbylém ¼ litru mléka metličkou rozmíchejte Solamyl.

zahájení přípravy mléčného krému rozpuštěním másla v mléku
rozmíchání zbylého mléka se Solamylem
3

Mléčný krém dále potřebuje vajíčka, která vidličkou prošlehejte s krupicovým i vanilkovým cukrem.

prošlehání vajíček s cukry k zahuštění a oslazení mléčného krému
4

Nyní do horkého mléka, ve kterém se máslo již zcela rozpustilo, vlijte za stálého míchání jak prošlehaná vajíčka, tak mléko s rozmíchaným Solamylem.

Poté na mírném ohni za stálého míchání svařte ve vláčný mléčný krém, konzistencí trochu hustší než klasický pudinkový krém. Ke konci vaření míchejte intenzivněji, jelikož mléčný krém poměrně rychle houstne.

Uvařený krém pak překryjte potravinářskou fólii, aby se na povrchu neutvořil škraloup a nechejte chladnout. Krém občas promíchejte.

dokončení mléčného krému
chladnutí uvařeného mléčného krému
5

Mléčný krém je připravený a další v pořadí je příprava šťavnatých dušených jablek. Na ně čerstvá jablka oloupejte, nahrubo nastrouhejte a v hrnci jen pár minut povařte s cukrem a skořicí. Podle šťavnatosti jablek je buď v rámci dušení podlijte trochou vody, nebo v opačném případě po dovaření šťávu slijte.

příprava dušených jablek
6

Poslední nezbytností pro upečení tohoto tak trochu klasického, ale i tak trochu nevšedního žmolenkového koláče je samotná klasická žmolenka. Na ní proto v míse propracujte dětskou krupici s cukrem i máslem, a vytvořte tak typickou hrudkovitou mastnou žmolenku.

vypracování klasické hrudkovité žmolenky
7

Nyní vytáhněte plech s máslovým těstem z lednice a v rovnoměrné vrstvě na těsto rozetřete alespoň částečně zchladlý mléčný krém.

nanesení mléčného krému na máslové těsto
8

Lžící pak na krém rozmístěte podušená jablka.

rozmístění dušených jablek
9

Na závěr vše zasypte poctivým množstvím klasické žmolenky.

Takto navrstvené a připravené vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde koláč pečte přibližně 50 minut, dokud nebude žmolenka zlatavě opečená.

dozdobení a upečení žmolenkového koláče

Tipy

  • Byť ještě méně klasický, ale zato o to více nevšední koláč upečete, když místo klasické žmolenky povrch podušených jablek před pečením ozdobíte krupicovým cukrem promíseným se skořicí. Cukr pečením lehce zkaramelizuje, čímž vytvoří skořepinku a skořice chuťově podpoří dušená jablka.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct jablečné řezy | recept
Jak upéct jablečné řezy | recept
Recept na jablečné řezy. Jablečné řezy jsou zákusek, kterého nesníme najednou velké množství. Připravujeme jej jako „sváteční“ mls. Příprava jablečnýc…
Jak připravit Boží milosti | recept
Jak připravit boží milosti | recept
Jak připravit boží milosti | recept. Boží milosti jsou staré obřadní pečivo, které se peklo o masopustu, svatbách, Velikonocích nebo Vánocích. Receptu…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.