Jak upéct, tak trochu klasický, ale i tak trochu nevšední žmolenkový koláč z máslového těsta, mléčného krému a podušených jablek
Kombinace mléčného krému a šťavnatých podušených jablek na vláčném máslovém těstě přemění klasický žmolenkový koláč ve fantasticky vláčný, šťavnatý a nevšední zákusek. Ten je pak v kontextu s dokřupava opečenou žmolenkou neodolatelnou pochoutkou, kterou si oblíbí jak příznivci klasických koláčů, tak zastánci nevšedních zákusků.
Co je potřeba
S uvedeným množstvím surovin upečete koláč na plechu o velikosti 30×40 cm
Na vláčné máslové těsto:
- 300 g hladké mouky
- 60 g krupicového cukru
- ½ balíčku prášku do pečiva
- 150 g másla
- 1 vajíčko
Na mléčný krém:
- ¾ litru mléka
- 100 g másla
- 3 vajíčka
- 100 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 g Solamylu
Na podušená jablka:
- 4 velká jablka
- 100 g krupicového cukru
- 1–2 lžičky mleté skořice
- dle šťavnatosti jablek případně trocha vody
Na klasickou žmolenku:
- 140 g dětské krupice
- 100 g krupicového cukru
- 100 g másla
Krok 1
Základem celého tak trochu klasického, ale i tak trochu nevšedního koláče je máslové těsto. Na něj v míse, nejlépe dlaní, propracujte veškeré, na těsto potřebné suroviny. Tedy mouku s cukrem, práškem do pečiva, vajíčkem a změklým máslem. Hladké, krásně tvárné a nelepivé těsto pak vyválejte a vyložte jím plech s pečicím papírem. Po dobu dalších příprav dejte plech s těstem chladit do lednice.
Krok 2
Na mléčný krém nechejte na plotně pomalu zahřívat ½ litru mléka s máslem, přičemž ve zbylém ¼ litru mléka metličkou rozmíchejte Solamyl.
Krok 3
Mléčný krém dále potřebuje vajíčka, která vidličkou prošlehejte s krupicovým i vanilkovým cukrem.
Krok 4
Nyní do horkého mléka, ve kterém se máslo již zcela rozpustilo, vlijte za stálého míchání jak prošlehaná vajíčka, tak mléko s rozmíchaným Solamylem.
Poté na mírném ohni za stálého míchání svařte ve vláčný mléčný krém, konzistencí trochu hustší než klasický pudinkový krém. Ke konci vaření míchejte intenzivněji, jelikož mléčný krém poměrně rychle houstne.
Uvařený krém pak překryjte potravinářskou fólii, aby se na povrchu neutvořil škraloup a nechejte chladnout. Krém občas promíchejte.
Krok 5
Mléčný krém je připravený a další v pořadí je příprava šťavnatých dušených jablek. Na ně čerstvá jablka oloupejte, nahrubo nastrouhejte a v hrnci jen pár minut povařte s cukrem a skořicí. Podle šťavnatosti jablek je buď v rámci dušení podlijte trochou vody, nebo v opačném případě po dovaření šťávu slijte.
Krok 6
Poslední nezbytností pro upečení tohoto tak trochu klasického, ale i tak trochu nevšedního žmolenkového koláče je samotná klasická žmolenka. Na ní proto v míse propracujte dětskou krupici s cukrem i máslem, a vytvořte tak typickou hrudkovitou mastnou žmolenku.
Krok 7
Nyní vytáhněte plech s máslovým těstem z lednice a v rovnoměrné vrstvě na těsto rozetřete alespoň částečně zchladlý mléčný krém.
Krok 8
Lžící pak na krém rozmístěte podušená jablka.
Krok 9
Na závěr vše zasypte poctivým množstvím klasické žmolenky.
Takto navrstvené a připravené vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde koláč pečte přibližně 50 minut, dokud nebude žmolenka zlatavě opečená.
- Byť ještě méně klasický, ale zato o to více nevšední koláč upečete, když místo klasické žmolenky povrch podušených jablek před pečením ozdobíte krupicovým cukrem promíseným se skořicí. Cukr pečením lehce zkaramelizuje, čímž vytvoří skořepinku a skořice chuťově podpoří dušená jablka.