Jak upéct sváteční tvarohovou štolu | recept
Tvarohová štola | recept. Štola je druh vánočního pečiva plněného rozinkami, kandovaným ovocem, marcipánem a bohatě sypaným moučkovým cukrem. Pochází z Německa, kde každý region má svůj recept. Štola se většinou vyrábí z kynutého těsta, potřebuje nějakou dobu na rozležení. Recept, který nabízím, je z tvarohového těsta a štolu můžete upéct na poslední chvíli.
Co je potřeba
- 500 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 2 celá vejce
- 250 g měkkého tvarohu v kostce
- 150 g moučkového cukru
- kůra a šťáva z 1/2 citronu
- 1 kávová lžička rumu
- 120 g másla
- 100 g krájených mandlí
- 150 g rozinek
- 100 g kandovaného ovoce
- moučkový cukr a máslo na potření a posypání
- vejce na potření
Mandle spaříme a pokrájíme na nudličky, rozinky opláchneme a na hodinu namočíme do rumu. Kandované ovoce překrájíme na menší kousky. Do misky prosijeme polohrubou mouku s balíčkem prášku do pečiva. Promísíme a přidáme kostku tvarohu, cukr, citronovou kůru, citronovou šťávu, vejce a rum. Můžeme přidat vyškrábaný vanilkový lusk nebo vanilkový cukr, ale není to nutné. Studenýma rukama z uvedených surovin vypracujeme těsto.
Těsto vyválíme na obdélník silný asi 1 cm a poklademe jej slabými plátky tuhého (z lednice vytaženého) másla po celé ploše. Těsto s máslem přeložíme třikrát po délce přes sebe jako závin. Rozválíme a dvakrát to opakujeme. Chce to trpělivost, s těstem se nepracuje zrovna lehce, lepí se. Použijte nepřilnavou podložku nebo pečicí papír. Jestliže se těsto lepí moc, podsypávejte trochou mouky. Záleží hodně na tvarohu, kolik obsahoval vody. Mouky nepřidávejte zbytečně moc, ať je štola vláčná a není tvrdá.
Diskuze k článku