Jak originálně na Becherovkou provoněný štolový chlebíček z tvarohového těsta
Místo tradiční štoly můžete z tvarohového těsta vykouzlit tento originální štolový chlebíček, kde vedle tradičních oříšků a rozinek chuť ozvláštní originální spojení melasy a karobu, přičemž vůni místo tradičního rumu vykouzlí originální bylinný likér, Becherovka.
Co je potřeba
Do Becherovkou provoněného tvarohového těsta:
- 600 g polohrubé mouky
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 2 vajíčka
- 200 g tvarohu v alobalu
- 4 lžíce Becherovky
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 prášek do pečiva
Do jedné poloviny tvarohového těsta:
- 100 g rozinek
- 100 g sušeného ovoce dle vlastního výběru (zde například fíky, švestky a meruňky)
- 100 g lískových ořechů
Do druhé poloviny tvarohového těsta:
- 50 g polohrubé mouky
- 100 g kandovaného ovoce
- 1 karobová tyčinka (50 g)
- 3 lžíce třtinové melasy
Do cukrové krusty:
- 70 g másla
- 2 lžíce Becherovky
- 100 g moučkového cukru
- 30 g strouhaného kokosu
Na proložení první a druhé poloviny tvarohového těsta:
- 2 lžíce Becherovky na pokapání
- 2–3 lžíce třtinové melasy na potření
- strouhaný kokos na posypání
Krok 1
Ač se vzhledem k množství potřebných surovin nezdá, příprava samotného štolového chlebíčku není nikterak složitá. Základem je příprava vlahého tvarohového těsta, na které stačí nejprve vyšlehat povolené máslo s cukrem do nadýchané máslové pěny.
Krok 2
Do máslové pěny pak vešlehejte jedno vajíčko po druhém, provoňte najemno nastrouhanou citronovou kůrou a pro tento štolový chlebíček nepostradatelným originálem, tedy Becherovkou.
Krok 3
Ve velké míse pak k nadýchanému, Becherovkou provoněnému, máslovému základu přidejte mouku, tvaroh a prášek do pečiva. Vše propracujte do vlahého těsta, které je tvárné a nelepivé. Poté tvarohové těsto rozdělte na poloviny.
Krok 4
K jedné polovině zapracujte nahrubo nasekané lískové ořechy, nadrobno nakrájené sušené ovoce a rozinky.
Do druhé poloviny tvarohové těsta zapracujte nahrubo nastrouhanou karobovou tyčinku, třtinovou melasu a kandované ovoce, přičemž přisypte i trochu mouky, jelikož díky melase bude těsto více lepkavé.
Krok 5
Do vyššího plechu s pečicím papírem nyní přesuňte vyválenou první polovinu tvarohového těsta se sušeným ovocem a potřete ji třtinovou melasou, posypte strouhaným kokosem a originálně pokapejte Becherovkou.
Krok 6
Vše následně překryjte druhou polovinou tvarohového těsta ochuceného karobovou tyčinkou, a takto vložte do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte 40–45 minut.
Krok 7
V průběhu pečení si připravte vše potřebné na cukrovou krustu. V jedné misce tedy promíchejte rozpuštěné máslo s Becherovkou, a ve druhé misce smíchejte moučkový cukr s kokosem.
Krok 8
Ihned po upečení a vytažení moučníku z trouby potřete jeho povrch Becherovkou provoněným máslem a okamžitě poté zasypte směsí moučkového cukru a kokosu. Tím se cukr do másla krásně vsákne a vytvoří originální cukrovou krustu.
Po vychladnutí a odležení do druhého dne moučník krájejte na plátky tradiční chlebíčkové velikosti.
- Neméně originální bude tento Becherovkou provoněný štolový chlebíček i se zakomponováním jemně mletých lískových ořechů namísto kokosu. A to v rámci proložení první a druhé poloviny tvarohového těsta, tak v rámci cukrové krusty, která v ořechovém ladění nejen krásně vypadá, ale chuťově podpoří lískové ořechy přidané do těsta.