Jak udělat španělskou paellu | recept
Jak udělat španělskou paellu | recept. Paella je typické španělské jídlo z rýže, které se podobá rizotu. Paella pochází ze španělského města Valencie. Podobně jako v případě rizota existuje spousta receptů paelly s různými ingrediencemi. Na rozdíl od rizota se však v receptech na paellu častěji objevují plody moře, různé druhy zeleniny a koření. Paella se obyčejně připravuje na speciální nízké rovné pánvi s uchy, která se nazývá paellera. My si ale paellu podle receptu připravíme na obyčejné pánvi.
Co je potřeba
250 g vepřového masa
250 g kuřecího masa
125 g uzeného masa
1 malá plechovka krabího masíčka
2 cibule
6 stroužků česneku
1 sklenice oleje
půl lžičky mletého pepře
sůl
2 bobkové listy
špetka šafránu
špetka kayenského pepře
1 l masového vývaru
350 g rýže
2 paprikové lusky
4 rajčata
100 g zeleného hrášku
100 g zelených fazolek
100 g čerstvých žampionů
Paellu začneme připravovat tak, že nejprve maso, cibuli a česnek nakrájíme a hodíme na rozpálený olej.
Osolíme a okořeníme.
Zalijeme vývarem, přidáme bobkový list a směs dusíme zhruba 30 minut.
V jiné nádobě dusíme nakrájené papriky, rajčata, hrášek, žampiony a fazolky.
Rýži uvaříme podle návodu.
Když je vše hotové, důkladně promícháme a necháme 15 minut prohřát.
Paellu můžeme podávat.
Tipy
Do paelly můžete přidat mořské plody a jiné druhy zeleniny. Paella na valenciánský způsob (španělsky paella valenciana) obsahuje zeleninu, kuřecí, králičí nebo dokonce kachní maso, hlemýždě, fazole a koření. Paella s mořskými plody (paella de marisco) nahrazuje maso a hlemýždě mořskými plody, tato variace paelly neobsahuje pro změnu fazole. A nakonec paella mix (paella mixta) je libovolnou kombinací masa, mořských plodů, zeleniny a fazolí.
Diskuze k článku