Jak udělat španělské tapas
Tapas, to je především styl života. Španělé obědvají a večeří pozdě, před obědem či večeří jsou ale věrní svému "tapeo", což znamená vyjít si ven, posedět a popít s přáteli. V hloučcích pak chodí od baru k baru a ochutnávají různá tapas. Jak si připravit takové španělské občerstvení, vám poradíme na následujících řádcích.
Co je potřeba
Smažené olivy:
1/4 kg zelených oliv
1 vejce
trochu našlehané hladké mouky
podle potřeby 1/2 l oleje (záleží však, jak se budou olivy smažit, jestli na pánvi, nebo ve fritovacím hrnci)
Marinované švestky:
sušené švestky marinované v sherry (rumu či dezertním víně, alespoň 24 h)
španělský Jamon nebo česká “anglická” slanina
párátka
sušené meruňky plněné kozím sýrem:
sušené meruňky
kozí sýr
anglická slanina
Krevetové tapas:
1/2 kg krevetek
2 velké stroužky oloupaného česneku
1/2 lžičky, nebo jak snesete ostré, lupínků pálivých papriček
několik lžic olivového oleje
mořská sůl
Tapas- smažené olivy: Olivy obalíme ve vejci a potom v mouce. Usmažíme je do zlatova a křupava. Vyjmeme je na papírový ubrousek a lehce posolíme (olivy jsou dosti slané). Podáváme teplé napíchnuté na párátkách.
Tapas - švestkové: Z šunky nebo slaniny rozřízneme na délku plátky (cca 2 – 3 cm široké). Do plátků zamotáme nacucanou rozměklou švestku. Celou rolku propíchneme párátkem. Dáme na pánev a z obou stran lechce osmahneme. Přidáme trošku olivového oleje.
Tapas - sušené meruňky plněné kozím sýrem: Sušené meruňky nařízneme a naplníme špalíčky kozího sýra. Obalíme proužkem slaniny a asi 5 minut pečeme v troubě předehřáté na 200°C. Propíchneme párátkem a podáváme s červeným vínem.
Krevetové Tapas: Oloupeme krevety, zahodíme hlavy, ale necháme jim ocasy. Rozehřejeme olej na pánvi na mírném ohni, osmažíme na lupínky nakrájený česnek do zlatohněda. Přidáme lupínky pálivých papriček a krevetky. Vše dobře promícháme a smažíme asi 1 min. Osolíme a ihned horké podáváme. Krevety se jedí pomocí párátek.
Diskuze k článku