Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat španělské tapas

Jak udělat španělské tapas

Tapas, to je především styl života. Španělé obědvají a večeří pozdě, před obědem či večeří jsou ale věrní svému "tapeo", což znamená vyjít si ven, posedět a popít s přáteli. V hloučcích pak chodí od baru k baru a ochutnávají různá tapas. Jak si připravit takové španělské občerstvení, vám poradíme na následujících řádcích.

Co je potřeba

Smažené olivy:

1/4 kg zelených oliv

1 vejce

trochu našlehané hladké mouky

podle potřeby 1/2 l oleje (záleží však, jak se budou olivy smažit, jestli na pánvi, nebo ve fritovacím hrnci)

Marinované švestky:

sušené švestky marinované v sherry (rumu či dezertním víně, alespoň 24 h)

španělský Jamon nebo česká “anglická” slanina

párátka

sušené meruňky plněné kozím sýrem:

sušené meruňky

kozí sýr

anglická slanina

Krevetové tapas:

1/2 kg krevetek

2 velké stroužky oloupaného česneku

1/2 lžičky, nebo jak snesete ostré, lupínků pálivých papriček

několik lžic olivového oleje

mořská sůl

1

Tapas- smažené olivy: Olivy obalíme ve vejci a potom v mouce. Usmažíme je do zlatova a křupava. Vyjmeme je na papírový ubrousek a lehce posolíme (olivy jsou dosti slané). Podáváme teplé napíchnuté na párátkách.

2

Tapas - švestkové: Z šunky nebo slaniny rozřízneme na délku plátky (cca 23 cm široké). Do plátků zamotáme nacucanou rozměklou švestku. Celou rolku propíchneme párátkem. Dáme na pánev a z obou stran lechce osmahneme. Přidáme trošku olivového oleje.

3

Tapas - sušené meruňky plněné kozím sýrem: Sušené meruňky nařízneme a naplníme špalíčky kozího sýra. Obalíme proužkem slaniny a asi 5 minut pečeme v troubě předehřáté na 200°C. Propíchneme párátkem a podáváme s červeným vínem.

4

Krevetové Tapas: Oloupeme krevety, zahodíme hlavy, ale necháme jim ocasy. Rozehřejeme olej na pánvi na mírném ohni, osmažíme na lupínky nakrájený česnek do zlatohněda. Přidáme lupínky pálivých papriček a krevetky. Vše dobře promícháme a smažíme asi 1 min. Osolíme a ihned horké podáváme. Krevety se jedí pomocí párátek.

Autor: Luna
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat churros | recept
Jak udělat churros | recept
Jak udělat churros | recept. Churros – to je lahodný dezert. Stejně jako preclíky i churros jsou prodávány pouličními prodejci, kteří je smaží a prodá…
Jak udělat španělský flan | recept
Jak udělat španělský flan | recept
Jak udělat španělský flan | recept. Flan de casa – „domácí flan“ – něco malého k snědku. Jeden typický španělský recept, na který natrefíte v každé re…
Jak udělat španělskou paellu | recept
Jak udělat španělskou paellu | recept
Jak udělat španělskou paellu | recept. Paella je typické španělské jídlo z rýže, které se podobá rizotu. Paella pochází ze španělského města Valencie.…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.