jaktak.cz

Jak udělat španělské tapas

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Tapas, to je především styl života. Španělé obědvají a večeří pozdě, před obědem či večeří jsou ale věrní svému "tapeo", což znamená vyjít si ven, posedět a popít s přáteli. V hloučcích pak chodí od baru k baru a ochutnávají různá tapas. Jak si připravit takové španělské občerstvení, vám poradíme na následujících řádcích.

Co je potřeba

Smažené olivy:

1/4 kg zelených oliv

1 vejce

trochu našlehané hladké mouky

podle potřeby 1/2 l oleje (záleží však, jak se budou olivy smažit, jestli na pánvi, nebo ve fritovacím hrnci)

Marinované švestky:

sušené švestky marinované v sherry (rumu či dezertním víně, alespoň 24 h)

španělský Jamon nebo česká “anglická” slanina

párátka

sušené meruňky plněné kozím sýrem:

sušené meruňky

kozí sýr

anglická slanina

Krevetové tapas:

1/2 kg krevetek

2 velké stroužky oloupaného česneku

1/2 lžičky, nebo jak snesete ostré, lupínků pálivých papriček

několik lžic olivového oleje

mořská sůl

Krok 1

Tapas- smažené olivy: Olivy obalíme ve vejci a potom v mouce. Usmažíme je do zlatova a křupava. Vyjmeme je na papírový ubrousek a lehce posolíme (olivy jsou dosti slané). Podáváme teplé napíchnuté na párátkách.

Krok 2

Tapas - švestkové: Z šunky nebo slaniny rozřízneme na délku plátky (cca 23 cm široké). Do plátků zamotáme nacucanou rozměklou švestku. Celou rolku propíchneme párátkem. Dáme na pánev a z obou stran lechce osmahneme. Přidáme trošku olivového oleje.

Krok 3

Tapas - sušené meruňky plněné kozím sýrem: Sušené meruňky nařízneme a naplníme špalíčky kozího sýra. Obalíme proužkem slaniny a asi 5 minut pečeme v troubě předehřáté na 200°C. Propíchneme párátkem a podáváme s červeným vínem.

Krok 4

Krevetové Tapas: Oloupeme krevety, zahodíme hlavy, ale necháme jim ocasy. Rozehřejeme olej na pánvi na mírném ohni, osmažíme na lupínky nakrájený česnek do zlatohněda. Přidáme lupínky pálivých papriček a krevetky. Vše dobře promícháme a smažíme asi 1 min. Osolíme a ihned horké podáváme. Krevety se jedí pomocí párátek.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-spanelske-tapas.html