Jak udělat rybízový džem snadno, rychle a bez chemie
Džem z červeného rybízu je jedním z nejoblíbenějších. Je výborný s pečivem ke snídani a také se bez něj neobejde linecké vánoční cukroví. Rybízové bobule obsahují spoustu želírovacích látek – pektinu. Při výrobě džemu proto není potřeba používat kupované želírovací přípravky.
V bobulích však najdete také zrníčka, která jsou jediným problémem při výrobě domácího rybízového džemu. Jsou při konzumaci nepříjemná a bývají častou příčinou, proč děti džem nechtějí. Náš recept vám poradí, jak si připravit domácí rybízový džem nejen bez chemie, ale i bez zrníček.
Co je potřeba
Rybíz
Cukr
Odšťavňovač
Zavařovací sklenice
Jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou? Rozdíl mezi džemem a marmeládou (dnes jsou marmelády označeny jako ovocné směsi) je v podílu ovoce. Džem by měl obsahovat minimálně 45 % ovoce, BIO džem minimálně 55 % ovoce. Marmelády neboli ovocné směsi musí obsahovat alespoň 20 % ovoce.
Příprava a lisování rybízu Rybíz důkladně propláchněte a zbavte ho nečistot. Pokud nepracujete s odšťavňovačem, doporučujeme rybíz zbavit zelených stopek. Kuličky umístěte do hrnce s menším množstvím vody a zprudka povařte. Potom je propasírujte přes sítko. Nevýhodou pasírování je, že se při něm nezbavíte zrníček úplně dokonale. Abyste při výrobě džemu zachovali co největší podíl ovoce a získali 100% rybízovou šťávu bez zrníček, doporučujeme v tomto kroku použít odšťavňovač. Rybíz odšťavňujte i se stopkami, vylisuje se lépe.
Jaký konkrétní odšťavňovač použít na rybíz? Nejlepší odšťavňovač na rybíz je Sana Juicer by Omega EUJ-808. Snadno získáte rybízovou šťávu zcela bez zrníček a vylisujete i velké množství bobulí bez neustálého ucpávání sítka, což je častým problémem u většiny jiných přístrojů.
- lisování široké škály druhů ovoce a zeleniny
- záruku zachování maximálního obsahu vitamínů
- přípravu mandlového nebo jiného rostlinného mléka (ovesné, sójové, lískové…)
- přípravu míchaných nápojů včetně mléčných a jogurtových
- vysokou výtěžnost
- snadnou údržbu díky systému automatického čištění
- dlouholetou životnost – se Sanou pořizujete přístroj takřka na celý život
[Video] Podívejte se na představení odšťavňovače Sana Juicer. Zjistíte, jak odšťavňovač používat, co všechno s ním připravíte a jak je snadné jej vyčistit (české titulky):
Zavařování a příprava džemu Připravte si důkladně vymyté čisté zavařovací sklenice. Doporučujeme použít menší sklenice, aby se džem po otevření zbytečně nekazil. Přeci jen, menší množství se konzumuje rychleji. Vylisovanou rybízovou šťávu přelijte do hrnce a přiveďte k varu. Šťávu vařte až do chvíle, dokud se neodpaří jedna třetina jejího množství. Potom přidejte krystalový cukr. Množství cukru si vypočtěte sami podle jednoduchého vzorce. Na 1 litr vylisované povařené šťávy připadne 800 gramů krystalového cukru. Šťávu s krystalovým cukrem pozvolna vaříme dalších 10 minut. Horký džem nalévejte do sklenic. Sklenice ihned uzavřete a otočte dnem vzhůru. Džem umístěte do předehřáté trouby na 80 °C a sterilizujte po dobu 20 minut. Přejeme dobrou chuť!
Diskuze k článku