Přejít k hlavnímu obsahu

Jak z ovoce a svařáku upéct sladký a voňavý čaj na zahřátí

Jak z ovoce a svařáku upéct sladký a voňavý čaj na zahřátí

Není nic jednoduššího než pekáč plný šťavnatého ovoce osladit cukrem, přelít svařákem a provonět rumem a v troubě pak pečením přeměnit ve sladké a voňavé potěšení na zahřátí. Takto jednoduše připravený pečený čaj z ovoce v zimě opravdu potěší, zahřeje, a navíc díky svařáku a rumu i náladu pozvedne.

Co je potřeba

  • 1 kg šťavnatého ovoce (v tomto receptu kombinace 2 pomerančů, 1 citronu, 2 jablek, ¼ kg borůvek)
  • ½ kg krupicového cukru
  • ¼ l kupovaného svařáku
  • 1 velký panák rumu
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 6 hřebíčků
1

Zcela jednoduchou přípravu pečeného čaje začněte očištěním a nakrájením veškerého šťavnatého ovoce. V tomto případě tedy pomeranče jako jediné oloupejte, citron a jablka pouze důkladně omyjte a vše pak nakrájejte na drobnější kousky. Kousky šťavnatého ovoce pak v pekáčku opatrně a zlehka promíchejte s borůvkami.

Pečený ovocný čaj dává prostor fantazii, a proto neváhejte a recept vyzkoušejte i v kombinace jiného ovoce. Skvostné jsou například zakomponované hrušky či švestky a z citrusů určitě oceníte sladkou mandarinku či exotické pomelo. 

Vyzkoušejte třeba tento výborný recept na citrusový čaj se zázvorem, který oceníte zejména v období chřipek.

očištění a nakrájení veškerého šťavnatého ovoce
2

Promíchané kousky šťavnatého ovoce v pekáči následně oslaďte krupicovým cukrem, provoňte kořením a opět zlehka, ale důkladně promíchejte.

provonění a oslazení kousků ovoce
3

Nakonec sladkou ovocnou směs jednoduše přelijte kupovaným svařákem, dochuťte rumem a promíchejte.

Takto připravený pekáč plný ovoce a voňavého svařáku vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), ve které směs pečte přibližně 50 minut. V průběhu pečení občas promíchejte.

přelití ovocné směsi svařákem a rumem
4

Upečenou a horkou, sladce voňavou ovocnou směs rozdělte do čistých sklenic, a to i s určitým množstvím vypečené šťávy a okamžitě zavíčkujte.  Po zchladnutí v pokojové teplotě skladujte v temnu a chladu, tedy podobně jako kompot či zavařeninu.

Na 250 ml hrneček pak použijte 3–4 lžičky sladkého a voňavého pečeného čaje, který vás přelitý vroucí vodou následně opravdu zahřeje a potěší.

Množství pečeného čaje v hrnečku samozřejmě záleží i na vaší chuti a náladě.

pečení ovocného čaje a uskladnění

Tipy

  • Tento jednoduchý pečený čaj v zimě opravdu potěší a zahřeje, ale ingredience lze využít i v létě pro přípravu sladkého a voňavého nápoje, který rovněž tak potěší, ale v létě naopak osvěží. Ve velké skleněné míse zasypte nakrájené ovoce cukrem, přelijte vychlazeným kupovaným svařákem a rumem a dolijte patřičnou dávkou vody dle vaší chuti. Směsí pak míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Podávejte vychlazené ve stylu oblíbené Bowle.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak na vánoční pečený čaj | recept
Jak na vánoční pečený čaj | recept
Vánoční pečený čaj | recept. Vánoce se nezadržitelně blíží, jsou však věci, které si můžete připravit ve značném předstihu a nestresovat se v období a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.