Jak z ovoce a svařáku upéct sladký a voňavý čaj na zahřátí
Není nic jednoduššího než pekáč plný šťavnatého ovoce osladit cukrem, přelít svařákem a provonět rumem a v troubě pak pečením přeměnit ve sladké a voňavé potěšení na zahřátí. Takto jednoduše připravený pečený čaj z ovoce v zimě opravdu potěší, zahřeje, a navíc díky svařáku a rumu i náladu pozvedne.
Co je potřeba
- 1 kg šťavnatého ovoce (v tomto receptu kombinace 2 pomerančů, 1 citronu, 2 jablek, ¼ kg borůvek)
- ½ kg krupicového cukru
- ¼ l kupovaného svařáku
- 1 velký panák rumu
- 2 lžičky mleté skořice
- 6 hřebíčků
Krok 1
Zcela jednoduchou přípravu pečeného čaje začněte očištěním a nakrájením veškerého šťavnatého ovoce. V tomto případě tedy pomeranče jako jediné oloupejte, citron a jablka pouze důkladně omyjte a vše pak nakrájejte na drobnější kousky. Kousky šťavnatého ovoce pak v pekáčku opatrně a zlehka promíchejte s borůvkami.
Pečený ovocný čaj dává prostor fantazii, a proto neváhejte a recept vyzkoušejte i v kombinace jiného ovoce. Skvostné jsou například zakomponované hrušky či švestky a z citrusů určitě oceníte sladkou mandarinku či exotické pomelo.
Vyzkoušejte třeba tento výborný recept na citrusový čaj se zázvorem, který oceníte zejména v období chřipek.
Krok 2
Promíchané kousky šťavnatého ovoce v pekáči následně oslaďte krupicovým cukrem, provoňte kořením a opět zlehka, ale důkladně promíchejte.
Krok 3
Nakonec sladkou ovocnou směs jednoduše přelijte kupovaným svařákem, dochuťte rumem a promíchejte.
Takto připravený pekáč plný ovoce a voňavého svařáku vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), ve které směs pečte přibližně 50 minut. V průběhu pečení občas promíchejte.
Krok 4
Upečenou a horkou, sladce voňavou ovocnou směs rozdělte do čistých sklenic, a to i s určitým množstvím vypečené šťávy a okamžitě zavíčkujte. Po zchladnutí v pokojové teplotě skladujte v temnu a chladu, tedy podobně jako kompot či zavařeninu.
Na 250 ml hrneček pak použijte 3–4 lžičky sladkého a voňavého pečeného čaje, který vás přelitý vroucí vodou následně opravdu zahřeje a potěší.
Množství pečeného čaje v hrnečku samozřejmě záleží i na vaší chuti a náladě.
- Tento jednoduchý pečený čaj v zimě opravdu potěší a zahřeje, ale ingredience lze využít i v létě pro přípravu sladkého a voňavého nápoje, který rovněž tak potěší, ale v létě naopak osvěží. Ve velké skleněné míse zasypte nakrájené ovoce cukrem, přelijte vychlazeným kupovaným svařákem a rumem a dolijte patřičnou dávkou vody dle vaší chuti. Směsí pak míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Podávejte vychlazené ve stylu oblíbené Bowle.