Jak udělat domácí rybízovou marmeládu | recept
Domácí rybízová marmeláda není „mlsouny“ příliš vyhledávaná, zato najde poměrně široké uplatnění v kuchyni jako koncentrovaný ovocný polotovar. Příprava domácí rybízové marmelády je velice snadná a poměrně rychlá. Nabízíme návod, jak udělat domácí rybízovou marmeládu – snadno, rychle, levně a efektivně.
Co je potřeba
Na přípravu domácí rybízové marmelády stačí jen:
- rybíz
- cukr
- sporák
- zavařovací sklenice
Než se pustíme do výroby rybízové marmelády, pár stručných informací o rybízu. Rybíz jsou plody meruzalky. Dužina bobulí je rosolovitá a volně obklopuje semena rybízu. Rybíz obsahuje hodně kyseliny jablečné a citronové. Plody obsahují vitamin C, vitaminy A, B1 a B2. Rybíz zostřuje chuť pokrmů. Rybíz je močopudný a povzbuzuje činnost žlučníku. Rybíz by ale neměli jist lidé trpící na překyselení žaludku, ledvinové kameny a nemocní se záněty v zažívacím ústrojí.
Ještě horkou rybízovou marmeládu plníme do zavařovacích sklenic, které jsme předem vymyli saponátem a dobře opláchli horkou vodou. Čistá musejí být i víčka. Marmeládu přelijeme do sklenic, sklenice převrátíme na víčko. Když pracujeme rychle (ale opatrně), není třeba rybízovou marmeládu sterilizovat.
Sklenice popíšeme druhem ovoce, typem produktu a rokem výroby. Rybízová marmeláda je hotová! Domácí rybízovou marmeládu používáme na promazávání perníků, makovců a podobně. Dále můžeme marmeládou plnit vařené taštičky (z tvarohového nebo bramborového těsta), taštičky pečené (z listového, plundrového nebo tvarohového tučného těsta) nebo i kynuté knedlíky. Před použitím můžeme marmeládu z rybízu dochutit rumem či skořicí, případně přisladit.
Diskuze k článku