Jak udělat domácí rybízovou marmeládu | recept
Domácí rybízová marmeláda není „mlsouny“ příliš vyhledávaná, zato najde poměrně široké uplatnění v kuchyni jako koncentrovaný ovocný polotovar. Příprava domácí rybízové marmelády je velice snadná a poměrně rychlá. Nabízíme návod, jak udělat domácí rybízovou marmeládu – snadno, rychle, levně a efektivně.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Díky za tip na mletí - asi speciální mlínek na ovoce, že? Dělala jsem loni jak je v popisku / receptu, a marmeláda byla samé semínko - rybíz je má poměrně velké... babička to bohužel nemohla - má nemocný žaludek. Ale letos umelu a šťávu zahřeji jen k varu hned přidám želírovací přípravek od Oedkera a vařím jen těch 8 minut - jak je na obale. Hned plním do horkých patentních sklenic a nechávám dnem vzhůru. :-D Létu zdar
Děkuji za rady :-) asi pro jistotu přejdu na Pektogel - to složení u Oedkra je ... no zajímavé :-) Díky moc ( taky máme předpotopní příšeru ) :-D
Aha! Jenže ono je to s tou marmeládou a džemem přesně opačně :-) Viz https://cs.wikipedia.org/wiki/Marmel%C3%A1da
Dobrý den, pane Luboši, děkujeme za Váš příspěvek. Wikipedie je sice báječnou studnicí informací, ale ne vždy jsou údaje u hesla úplně správná nebo zpracování jednoznačné. S autorem článku hesla Marmeláda – při vší úctě k jeho záslužné práci zdarma - jsem před časem vedla diskusi. Odkázala jsem ho na publikaci nestora české pomologie dr. S. Štampacha, v níž jsou druhy ovocných výrobků jasně definovány a dále na „bibli“ české kuchyně Vaříme zdravě, chutně a hospodárně od Jozy Břízové a kolektivu.
Aby bylo v pojmech kolem marmelád a džemů jasno, připravili jsme před časem souhrnný článek na našich stránkách HOBBYs.cz. Jsou v něm – s využitím zmiňované odborné literatury – vyjmenovány typy ovocných výrobků. Tady je jeho adresa:
http://www.hobbys.cz/dum-a-byt/domaci-zavarovani-uvarime-dzem-nebo-marm…
Děkujeme, a zachovejte nám svou pozornost.
Já teda nevím, ale znám to přesně jak píše Luboš. S kousky ovoce, zrníčky a pod. jako džem a z propasírovaného ovoce či šťávy jako marmeláda. :-) tak to chodí u nás doma
Z celého rozvařeného ovoce (včetně slupek a u bobulí i zrníček) = marmeláda. Z vylisované šťávy a dřeně = džem. Ala brusinky = ovoce zavařené ve vlastní šťávě. Tak to prostě je.Mají tu i návod na džem, a už se otom i tady v diskuzi mluvilo - komu vadí zrníčka, ať nedělá marmošku, ale džem. ;=))
Komentář k úvodu - rybíz není plodem meruzalky. Rybíz je plodem rybízu. Na meruzalku se roubuje stromkový rybíz, ale plody jsou rybízu. O keřovém rybízu nemluvě, tam není meruzalka vůbec potřeba.
Marmeláda se zrníčky a slupkami? Co tak přecedit přes síto.
Rybízová marmeláda za studena
Děkuji za recept. Vyzkouším. Slyšela jsem, že je možné udělat i rybízovou marmeládu za studena, a to tak že se na mlýnku umele červený rybíz a do získané šťávy dáte pískový cukr, do mísy se ještě přidá želírovací prostředek nebo Pomůcka ke konzervování ovoce a zeleniny od Dr. Oetkera a nechá se 1 den, vždy průběžně se míchá, dokud se cukr nerozpustí. Rybízová marmeláda za studena se nakonec plní do uzaviratelných skleniček.
Nejsem si moc jistá receptem a zda to vůbec jde a je marmeláda zdravotně nezávadná.
Dobrý den, podívejte se, prosím, na náš článek Jak udělat rybízový džem (je vpravo na stránce v rubrice Mohlo by vás zajímat). Tam je ten mlýnek na ovoce i vyfocený. Je to sice "předpotopní příšera", ale slouží stále věrně. JInak se používají i elektrické odštavňovače, a nebo můžete rozvařený rybíz propasírovat sítem. Kdybyste rybíz mlela na masovém strojku, zrníčka by tam zůstala, jen některá by byla rozemletá. V marmeládě jsou opravdu zrníčka, která lidem se zažívacími potížemi vadí. Do rybízových zavařenin ani není třeba přidávat želírovacích prostředků. Ale jestli chcete používat ten, o němž jste psala, a bude-li džem určen pro nemocného člověka, prostudujte si nejdřív složení prostředku na obale, aby některá z obsažených složek babičce nevadila. Je tam uvedeno: Složení: dextróza, želírující látka (pektin), regulátor kyselosti (kyselina citrónová), palmový olej. Může obsahovat stopy mléka, vajec, pšeničné a lupinové mouky. Například pektogel je jen pektin, cukr a neškodná kyselina citronová.
eliska1544
S těmi jadérky to není marmeláda, ale spíše ala-brusinky, v marmeládě by mi zrníčka vadila...
Neřeším zda jam, džem nebo marmeláda. Zrníčka mi vadí natolik, že rozvařený rybíz, který jsem předtím otrhala z keře a posléze odstopkovala a dala vařit, propasíruji přes cedník. Lepší je z umělé hmohy než kovový, který způsobuje oxydaci. Výhodou je, že cedník má každý. Přecezenou šťávu dám vařit a přidám cukr, nechám povařit cca 5 minut a horkou nalévám do sklenic, které pak uzavřu a obrátím. Marmeláda vždycky zrosolovatí, někdy to může trvat i delší dobu. V mokrých létech je možné přidat trochu gelfixu pro rychlejší ztuhnutí.
Do rybízové marmelády se nedává želirovací přípravek,
Je to přesně naopak.V džemu jsou kousky ovoce,zrníčka... Marmeláda je pouze ze šťávy.Tak,jak jsme se učili na ZDŠ,je k nalezení i zde na netu.