Přejít k hlavnímu obsahu

Jak si udělat domácí křeník do zásoby | recept

Jak si udělat domácí křeník do zásoby | recept

Křeník | recept. Křen je trvalka, kterou najdeme snad v každé zahradě. Největší sílu má křen sklízený na podzim. Křen má vysoký obsah vitaminu C. Používá se čerstvý strouhaný jako příloha k jídlům, na přípravu studených omáček, při nakládání zeleniny, na zpestření chuti jídel nebo k rybám. V lidovém léčitelství se používají křenové placky jako obklady na bolavá místa při revmatickém onemocnění. Postrouhaný křen smíchaný s medem podporuje trávení a prokrvuje tkáně. Pozor si musejí dávat lidé s onemocněním žaludku, pro ně není křen vhodný. Aby se uchovala jeho typická štiplavost a ostrá chuť, křen se nesmí dlouho vařit. Předkládáme návod, jak si připravit křen do zásoby přes zimu.

Co je potřeba

  • 300 g křenu
  • 200 ml studeného hovězího vývaru bez tuku nebo studené vody
  • 100 ml slunečnicového oleje
  • 1 polévková lžíce 8% octa
  • 1 polévková lžíce krystalového cukru
  • 1 kávová lžička soli
1

Čerstvě nakopaný křen důkladně ve vodě vypereme a oloupeme. Oloupané kořeny křenu ostrým nožem pokrájíme na menší kousky. Dáváme pozor, abychom se nezranili, křen je velmi tvrdý.

2

Křen strouháme pomocí kuchyňského robotu na jemném struhadle. Není pravidlem, že musíte použít robot, křen můžete i mixovat, bude jemnější. Opravdoví hrdinové zvládnou strouhání i na obyčejném struhadle. Křen je velmi štiplavý, trpí zejména oči. Kdo má možnost tuto fázi přípravy udělat na čerstvém vzduchu na terase, dvorku nebo balkoně, ušetří si hodně slz. Vy ostatní důkladně při práci větrejte.

3

Do nastrouhané směsi vmícháme cukr, olej, sůl a vývar nebo vodu. Pracujeme velmi rychle, i tak je to utrpení. Promíchaný křen namačkáme do menších skleniček a zavíčkujeme. Zavařovat se nemusí, mám vyzkoušeno, že ve sklepě vydrží rok. Možná déle, ale dělám ho jen v množství, aby se do další podzimní sklizně zkonzumoval. Křen se nekazí, protože obsahuje fytoncidy, které mají konzervační účinky. Přesto ho, pokud použijete vývar, raději 10 minut při 80 °C zavařte. Při použití vody to opravdu není třeba.

Tipy

Plňte menší skleničky, směs je opravdu velmi ostrá.

Varování

Pozor, abyste si rukama od křenu nesáhli do očí, bolest se mnohokrát znásobí!

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit ředkvičky na smetaně | recept
Jak uvařit ředkvičky na smetaně | recept
Ředkvičky na smetaně | recept. Tomuto receptu jsem nedávala žádnou šanci na trvalé zařazení do domácího jídelníčku, přece jen vařená ředkvička… Po vyz…
Jak uvařit dýňové zelí | recept
Jak uvařit dýňové zelí | recept
Dýňové zelí | recept. Dušené zelí jako příloha neodmyslitelně patří k české kuchyni. Co když ale někdo nemůže, vzhledem k jeho nadýmavým účinkům, zelí…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.