jaktak.cz

Jak udělat domácí rybízovou marmeládu | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Domácí rybízová marmeláda není „mlsouny“ příliš vyhledávaná, zato najde poměrně široké uplatnění v kuchyni jako koncentrovaný ovocný polotovar. Příprava domácí rybízové marmelády je velice snadná a poměrně rychlá. Nabízíme návod, jak udělat domácí rybízovou marmeládu – snadno, rychle, levně a efektivně.

Co je potřeba

Na přípravu domácí rybízové marmelády stačí jen:

  • rybíz
  • cukr
  • sporák
  • zavařovací sklenice

Krok 1

Než se pustíme do výroby rybízové marmelády, pár stručných informací o rybízu. Rybíz jsou plody meruzalky. Dužina bobulí je rosolovitá a volně obklopuje semena rybízu. Rybíz obsahuje hodně kyseliny jablečné a citronové. Plody obsahují vitamin C, vitaminy A, B1 a B2. Rybíz zostřuje chuť pokrmů. Rybíz je močopudný a povzbuzuje činnost žlučníku. Rybíz by ale neměli jist lidé trpící na překyselení žaludku, ledvinové kameny a nemocní se záněty v zažívacím ústrojí.

Krok 2

Na rybízovou marmeládu budeme potřebovat pouze cukr a rybíz. Nebude třeba želírovacího přípravku, protože rybíz má vynikající želírovací schopnosti. Rybíz otrháme ze stopek, přebereme, suché a nevzhledné plody a lístky vybereme. Rybíz zvážíme a opláchneme pod tekoucí vodou.

Krok 3

Rybízové kuličky nasypeme do širokého kastrolu, podlijeme dvěma decilitry vody a prudce přivedeme k varu, pak teplotu plotýnky snížíme. Pomalu vaříme, až se kuličky začnou rozpadat a rybízový rozvar zhoustne a není v něm patrna žádná voda.

Krok 4

Přisypeme cukr – na jeden kilogram původní váhy půl kilogramu. Znovu přivedeme k varu, aby se cukr rozpustil. Pak snížíme teplotu (je vhodné na pár minut sundat rybízovou marmeládu z plotýnky, než trochu zchladne. Zvolna a za stálého míchání vaříme asi osm minut.

Krok 5

Ještě horkou rybízovou marmeládu plníme do zavařovacích sklenic, které jsme předem vymyli saponátem a dobře opláchli horkou vodou. Čistá musejí být i víčka. Marmeládu přelijeme do sklenic, sklenice převrátíme na víčko. Když pracujeme rychle (ale opatrně), není třeba rybízovou marmeládu sterilizovat.

Krok 6

Sklenice popíšeme druhem ovoce, typem produktu a rokem výroby. Rybízová marmeláda je hotová! Domácí rybízovou marmeládu používáme na promazávání perníků, makovců a podobně. Dále můžeme marmeládou plnit vařené taštičky (z tvarohového nebo bramborového těsta), taštičky pečené (z listového, plundrového nebo tvarohového tučného těsta) nebo i kynuté knedlíky. Před použitím můžeme marmeládu z rybízu dochutit rumem či skořicí, případně přisladit.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-domaci-rybizovou-marmeladu-recept.html