Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zdravou pohankovou sekanou | recept

Jak připravit zdravou pohankovou sekanou | recept

Zdravá pohanková sekaná | recept. Rádi byste si upekli bezmasou sekanou a nevíte, jak na to? Zkuste chutnou a zdravou alternativu sekané z pohanky a zeleniny (druhy zeleniny navíc můžete obměňovat). Postup, jak připravit zdravou pohankovou sekanou, naleznete na následujících řádcích.

Co je potřeba

  • 200 g pohanky
  • vroucí voda na spaření
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 hlávky kapusty
  • 2 mrkve
  • 1 vejce
  • starší rohlík nebo jiné pečivo a mléko na namočení
  • sůl, pepř, majoránka
  • máslo či olej na vymazání formy
1

Pohanku nasypeme do hrnce, zalijeme ji vroucí vodou asi 1 cm nad její okraj, a necháme 20 minut pod pokličkou změknout. Následně vodu slijeme.

2

Mezitím nakrájíme omytou kapustu na proužky a očištěnou mrkev na větší kousky. Zeleninu povaříme do změknutí.

3

Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme pohanku a vařenou zeleninu a vše krátce orestujeme.

4

Poté směs přesypeme do větší mísy, pohanku a zeleninu můžeme rozmixovat ponorným mixérem, ale není to nutné.

Rohlík namočíme do vlahého mléka, vymačkáme přebytečnou tekutinu a přidáme jej ke směsi spolu s rozklepnutým vejcem, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Promícháme, a pokud je směs příliš řídká, zahustíme ji trochou špaldové mouky nebo kukuřičné strouhanky.

5

Zapékací mísu či pekáček vymažeme máslem a vlijeme do ní připravenou pohankovo-zeleninovou směs. Pohankovou sekanou pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut do zezlátnutí.

6

Můžeme ji podávat s vařenými či pečenými brambory, bramborovou kaší nebo pečivem a salátem z čerstvé zeleniny.

Tipy

  • Místo kapusty a mrkve můžete použít třeba květák, brokolici, petržel, pórek, špenát a mnoho dalších druhů zeleniny. Skvělou volbou bude i kysané zelí, případně žampiony či lesní houby.
  • Sekanou můžete upéct ve formě na biskupský chlebíček, tvar poté bude podobný tradiční masové sekané.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.