Jak připravit zdravou pohankovou sekanou | recept
Zdravá pohanková sekaná | recept. Rádi byste si upekli bezmasou sekanou a nevíte, jak na to? Zkuste chutnou a zdravou alternativu sekané z pohanky a zeleniny (druhy zeleniny navíc můžete obměňovat). Postup, jak připravit zdravou pohankovou sekanou, naleznete na následujících řádcích.
Co je potřeba
- 200 g pohanky
- vroucí voda na spaření
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1/4 hlávky kapusty
- 2 mrkve
- 1 vejce
- starší rohlík nebo jiné pečivo a mléko na namočení
- sůl, pepř, majoránka
- máslo či olej na vymazání formy
Krok 1
Pohanku nasypeme do hrnce, zalijeme ji vroucí vodou asi 1 cm nad její okraj, a necháme 20 minut pod pokličkou změknout. Následně vodu slijeme.
Krok 2
Mezitím nakrájíme omytou kapustu na proužky a očištěnou mrkev na větší kousky. Zeleninu povaříme do změknutí.
Krok 3
Na pánvi rozpálíme olivový olej a osmahneme na něm na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme pohanku a vařenou zeleninu a vše krátce orestujeme.
Krok 4
Poté směs přesypeme do větší mísy, pohanku a zeleninu můžeme rozmixovat ponorným mixérem, ale není to nutné.
Rohlík namočíme do vlahého mléka, vymačkáme přebytečnou tekutinu a přidáme jej ke směsi spolu s rozklepnutým vejcem, prolisovaným česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Promícháme, a pokud je směs příliš řídká, zahustíme ji trochou špaldové mouky nebo kukuřičné strouhanky.
Krok 5
Zapékací mísu či pekáček vymažeme máslem a vlijeme do ní připravenou pohankovo-zeleninovou směs. Pohankovou sekanou pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 40 minut do zezlátnutí.
Krok 6
Můžeme ji podávat s vařenými či pečenými brambory, bramborovou kaší nebo pečivem a salátem z čerstvé zeleniny.
- Místo kapusty a mrkve můžete použít třeba květák, brokolici, petržel, pórek, špenát a mnoho dalších druhů zeleniny. Skvělou volbou bude i kysané zelí, případně žampiony či lesní houby.
- Sekanou můžete upéct ve formě na biskupský chlebíček, tvar poté bude podobný tradiční masové sekané.