Jak připravit východočeské zelníky | recept
Jak připravit východočeské zelníky | recept. Zelníky (někde i zéláky) jsou svérázným pečivem, které se připravuje v některých regionech východních Čech (například na Holicku). Protože se na jejich výrobu používá zimní bílé hlávkové zelí, v minulosti se zelníky pekly zejména v pozdním podzimu (a pak dokud zelí ve sklepě vydrželo). Na rozdíl od jiných druhů pečiva se zelím zelníky nejsou plněné, ale zelí je vmícháno do těsta. Jak připravit „pravé“ východočeské zelníky?
Co je potřeba
- 3 dl vlažného mléka
- 2 lžíce cukru
- půl balíčku kvasnic
- 500 g polohrubé mouky
- lžička soli
- 1 vejce
- 1,5 dcl rozpuštěného tuku
- mléko dle potřeby
- 1/2 hlávky menšího zelí
- lžíce másla
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- sádlo na vymazání plechu
Ve 3 dl vlažného mléka rozpustíme dvě lžíce cukru a půl balíčku kvasnic. Necháme vzejít kvásek. V půl kilogramu polohrubé mouky rozmícháme lžičku soli. Přidáme celé vejce, 1,5 dcl rozpuštěného tuku, v němž by alespoň třetinu mělo tvořit vepřové sádlo, kvásek a vypracujeme hladké těsto. V případě potřeby přidáváme po troškách mléko, aby bylo těsto vláčné a měkké.
Pak placičky pokapeme rozpuštěným tukem (ale nemusíme) a upečeme dozlatova v troubě předehřáté na 250 °C. Protože těsto obsahuje poměrně dost tuku a zelí je již předvařené, jsou zelníky upečeny už za deset až patnáct minut. Je třeba pečení hlídat, protože by se mohly snadno spálit, což je chyba nevratná.
Tipy
Takto se zelníky připravovaly například na Holicku ve východních Čechách, odkud recept pochází.
Diskuze k článku