jaktak.cz

Jak připravit východočeské zelníky | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč

Jak připravit východočeské zelníky | recept. Zelníky (někde i zéláky) jsou svérázným pečivem, které se připravuje v některých regionech východních Čech (například na Holicku). Protože se na jejich výrobu používá zimní bílé hlávkové zelí, v minulosti se zelníky pekly zejména v pozdním podzimu (a pak dokud zelí ve sklepě vydrželo). Na rozdíl od jiných druhů pečiva se zelím zelníky nejsou plněné, ale zelí je vmícháno do těsta. Jak připravit „pravé“ východočeské zelníky?

Co je potřeba

  • 3 dl vlažného mléka
  • 2 lžíce cukru
  • půl balíčku kvasnic
  • 500 g polohrubé mouky 
  • lžička soli
  • 1 vejce
  • 1,5 dcl rozpuštěného tuku
  • mléko dle potřeby
  • 1/2 hlávky menšího zelí
  • lžíce másla
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého černého pepře
  • sádlo na vymazání plechu

Krok 1

Východočeské zelníky jsou pečivem neutrální chuti, které se připravuje z poměrně tučného kynutého těsta zadělávaného mlékem a bílého zimního hlávkového zelí. Specifickou chuť zelníkům dodává mletá skořice a mletý pepř, jimiž se zelníkové těsto koření.

Krok 2

Ve 3 dl vlažného mléka rozpustíme dvě lžíce cukru a půl balíčku kvasnic. Necháme vzejít kvásek. V půl kilogramu polohrubé mouky rozmícháme lžičku soli. Přidáme celé vejce, 1,5 dcl rozpuštěného tuku, v němž by alespoň třetinu mělo tvořit vepřové sádlo, kvásek a vypracujeme hladké těsto. V případě potřeby přidáváme po troškách mléko, aby bylo těsto vláčné a měkké.

Krok 3

Polovinu malé hlávky zelí nakrájíme na tenké proužky. V kastrolku rozpustíme lžíci másla, nasypeme zelí, půl lžičky mleté skořice, půl lžičky mletého černého pepře. Zelí za stálého míchání podusíme, necháme vychladnout a vmícháme do již částečně nakynutého těsta.

Krok 4

 Plech na pečení vymažeme sádlem. Lžicí na něj klademe tenčí placičky těsta se zelím. Počítáme s tím, že při pečení nabudou. Necháme ještě asi deset minut kynout.

Krok 5

Pak placičky pokapeme rozpuštěným tukem (ale nemusíme) a upečeme dozlatova v troubě předehřáté na 250 °C. Protože těsto obsahuje poměrně dost tuku a zelí je již předvařené, jsou zelníky upečeny už za deset až patnáct minut. Je třeba pečení hlídat, protože by se mohly snadno spálit, což je chyba nevratná.

Krok 6

Upečené zelníky obrátíme. Mohou se jíst již vlahé, ale chutnější jsou studené. Vydrží vláčné i několik dní. V některých rodinách bývá zvykem mazat zelníky medem, většinou se ale jedí nemazané. Podávají se s čajem (nejlépe šípkovým), černou meltou nebo s bílou kávou z melty.

Takto se zelníky připravovaly například na Holicku ve východních Čechách, odkud recept pochází.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-vychodoceske-zelniky-recept.html