Jak připravit východočeské zelníky | recept
Jak připravit východočeské zelníky | recept. Zelníky (někde i zéláky) jsou svérázným pečivem, které se připravuje v některých regionech východních Čech (například na Holicku). Protože se na jejich výrobu používá zimní bílé hlávkové zelí, v minulosti se zelníky pekly zejména v pozdním podzimu (a pak dokud zelí ve sklepě vydrželo). Na rozdíl od jiných druhů pečiva se zelím zelníky nejsou plněné, ale zelí je vmícháno do těsta. Jak připravit „pravé“ východočeské zelníky?
Diskuze k článku
Přidat komentář
Další zajímavé články
Jak uvařit staročeskou sváteční polévku kaldoun | recept
Recept na staročeskou polévku kaldoun. Kaldoun se připravoval ke svátečnímu obědu, kdy se jako hlavní chod podávala drůbež, protože se kaldoun vaří z…
Jak uvařit krémovou rybí polévku z aljašské tresky | recept
I tato jednoduchá rybí polévka z aljašské tresky může zazářit na vánočním stole a potěšit svou krémově jemnou chutí a konzistencí. Hospodyňky pak…
Jak udělat masopustní koblihy podle východočeské tradice | recept
Jak udělat masopustní koblihy podle východočeské tradice | recept na masopustní koblihy z východních Čech. Obchůzka průvodu maškar a smažené koblihy,…
Jak upéct tradiční české vdolky s mákem | recept
Jak upéct tradiční české vdolky s mákem | recept. Někdy se stane, že po rafinovaných delikatesách, a nebo naopak po stále odbývaném studeném jídle, do…
Jak upéct kynuté řepánky s mákem | recept
Kynuté řepánky s mákem | recept. Řepánky jsou typickou podzimní pochoutkou v Polabí, kde se pěstuje velké množství řepy cukrovky. Právě nastala jejich…
Zelňáky dělám na jihočeský způsob z hrubě podrcených škvarků /bez sádla/, kyselého zelí /scedit lák, nepřekrajovat/, vše dám na vál, přidám trochu soli, kmínu + polohr., nebo hr. mouku. Spojím, aby těsto drželo při sobě a nelepilo se na ruce, nesmí být tuhé. Plech vymažu slabě tukem či sádlem, nebo dám peč. papír potřený lehce tukem, těsto rozválím v tenké vrstvě po celém plechu, rádlem či nožem nakrájím na čtverce. Peču v troubě, dokud nezrůžoví, pozor, zelí se snadno připaluje. Placky musí být křupavé. Dá se péct i nasucho - na rozpálené teflonové nebo litinové pánvi. Obměny: do těsta přidat trochu /opravdu jen trochu/ uzeniny, uzeného masa, příp. těsto lehce opepřit čerstvě umletým pepřem. Dobrou chuť.