Jak připravit vídeňský bramborový salát | recept
Jak připravit vídeňský bramborový salát | recept. Vídeňský bramborový salát se na rozdíl od tradičního českého bramborového salátu liší některými ingrediencemi a hlavně tím, že se podává teplý. Není pochyb o tom, že bramborový salát je tradičním českým štědrovečerním pokrmem podávaným s kaprem, vepřovým nebo kuřecím řízkem, nebo dokonce podáván samostatně. Vídeňský bramborový salát ale rozhodně zpestří nejen štědrovečerní hostinu.
Co je potřeba
1,5 –2 kg kvalitních brambor
1 cibule
ocet
2 lžíce rostlinného oleje
zeleninový nebo hovězí vývar
sůl, špetka pepře
1 – 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
4 natvrdo vařená vejce
Brambory neloupejte, uvařte je ve slupce. U raných brambor není potřeba po uvaření slupky oloupat, častěji se spíše slupky brambor loupají. Zbavte brambory slupek ještě zatepla, nechte je zchladnout na pokojovou teplotu.
Už během vaření brambor si připravte zálivku na bramborový salát. Do kastrůlku nalijte 3 dcl vody, přidejte hořčici, sůl, ocet, vývar a přiveďte k varu. Přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a chvíli povařte. Zalijte olejem, přisypte špetku pepře a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Uvařené brambory nakrájejte na kolečka, stejně tak i uvařená vejce nakrájejte na kolečka a vložte do zahřáté mísy. Smíchejte se zálivkou na bramborový salát. Vídeňský bramborový salát podávejte chvíli uležený a vlažný, je vhodný k řízkům i kaprovi. Dobrou chuť!
Diskuze k článku