Jak připravit nejlepší bramborový salát
Bramborový salát je oblíbený a velmi variabilní. Jeho různé podoby se objevují i v zahraničních kuchyních, existuje mnoho českých krajových receptů a v každé rodině se také připravuje jinak a s jinými přísadami. Jedna je však společná pro všechny typy salátů, a to jsou brambory. K nim se přidávají většinou vejce, cibule, sladkokyselé okurky, ocet, majonéza, ale třeba i jablka, uzenina, kopr, červený paprikový lusk a další. Velice často se můžete setkat s tím, že ostatní ingredience přehluší množstvím i chutí základní surovinu – brambory. Nejdůležitější pravidlo pro bramborový salát však říká, že brambory musejí v pokrmu dominovat.
V článku se dozvíte, jaké vybrat přísady, aby byl bramborový salát dokonalý a nabídneme několik receptů: klasický, staročeský, s Moravankou, vídeňský, lehký, hanácký a podle šéfkuchaře.
Kdo a kde jako první připravil bramborový salát?
Odkud se bramborový salát rozšířil do mnoha zemí světa není zcela jasné. Podle nejrozšířenější teorie se recept přisuzuje ruskému kuchaři francouzsko-belgického původu Lucienu Olivierovi. Ten v 60. letech 19. století vytvořil recept (přísně tajný), který se ostatní kuchaři snažili napodobit. V průběhu času byly původní drahé suroviny nahrazovány levnějšími a dostupnějšími a salát Olivier (ruský salát) se rozšířil do ostatních zemí pod různými názvy – u nás je znám jako bramborový.
Bramborový salát může být podávaný teplý i studený. V některých částech Německa a také v Rakousku si pochutnávají na jeho teplé verzi, u nás známé jako vídeňský (rakouský) bramborový salát. V České republice, USA, severním Německu, Rusku, Polsku a ostatních zemích je běžně servírován chlazený.
Bramborový salát s majonézou a smažený kapr je český tradiční štědrovečerní pokrm. Po celý rok je oblíbeným chodem při oslavách, rychlou svačinou a nesmíme zapomenout na obložený chlebíček s nezbytným bramborovým salátem.
Správný výběr ingrediencí – jistota úspěchu
Bramborový salát bude dokonalý, pokud vyberete ty nejvhodnější a nejlepší ingredience. Kdysi byly někde zveřejněny výsledky výzkumu (v ČR), co ve správném klasickém bramborovém salátu nesmí chybět. Nejvíce respondentů se shodlo na tom, že to jsou samozřejmě brambory a pak okurky, vejce, majonéza, mrkev. Na dalších místech se umístila cibule s hráškem a uzenina, která byla nejdiskutovanější přísadou. Okrajově se vyskytlo např. avokádo, pomeranč, zavináče aj.
Jak vybrat brambory na salát
Prodejci jsou povinni uvádět varný typ prodávaných hlíz. Rozeznáváme 3 základní typy:
- varný tip A – salátové – z brambor takto označených bude salát nejlepší, hlízy po uvaření zůstávají pevné a tuhé
- varný typ B – univerzální
- varný typ C – na kaše, bramborová těsta, bramboráky
Chutný bramborový salát připravíte i z brambor s červenou slupkou, i zde záleží na varném tipu.
Nové brambory se nerozlišují typem, ale jsou nejblíže varnému typu A svojí pevnější dužinou.
Brambory na salát uvařte ve slupce nejlépe den předem.
Ostatní nejpoužívanější součásti bramborového salátu
- kořenová zelenina (vařená mrkev, celer petržel)
- cibule krátce spařená vroucí vodou nakrájená na drobné kostičky (nebude pak nadýmat)
- sterilované okurky a hrášek
- natvrdo uvařená vejce
- majonéza (domácí, koupená i light verze)
- ocet
- sůl
Pro hezký vzhled salátu se snažte všechny přísady nakrájet stejně velké.
Salát okořeňte podle vlastní chuti, přidat můžete i jakokoli bylinku, hořčici, křen – zkrátka to, na co jste zvyklí. Bramborový salát je skvělý i bez majonézy, jen s bílým jogurtem nebo olejem.
Bramborový salát z hlediska výživy
Bramborový salát slouží jako „strašák“ ve většině článků o vánočním přejídání a s ním spojenými nadbytečnými kilogramy. Ale pokud majonézu nahradíte olejem, bílým jogurtem či troškou zakysané smetany a vynecháte uzeninu, salát bude hned lehčí a o něco méně kalorický.
Jestliže se celý rok těšíte na „pravý salát se vším všudy“, tak se nestresujte a jednou za rok si pochutnejte bez výčitek. Dejte si na talíř rozumnou porci, nemusíte přece sníst půl kila na posezení.
Existuje rčení, které říká, že: „Problém není v tom, co sníte mezi Štědrým dnem a Silvestrem, ale v tom, co sníte mezi Silvestrem a Štědrým dnem.
Výběr osvědčených receptů z našeho webu
Na závěr jsme pro vás připravili články s recepty na několik různých bramborových salátů, kterými se můžete inspirovat.
- Vídeňský bramborový salát se vám bude zdát na první pohled velmi chudý. Skládá se jen z brambor, cibule a zálivky.
- Bramborový salát podle norem – následující recept na bramborový salát je přepisem českých cechovních norem pro jeho výrobu.
- Bramborový salát podle Zdeňka Pohlreicha – připravte si lehký bramborový salát na štědrovečerní večeři.
- Rychlý bramborový salát s Moravankou – vyzkoušený a jednoduchý. Nejvíce se mi osvědčil na obložené chlebíčky.
- Staročeský bramborový salát – tradiční bramborový salát našich babiček. Podle původní receptury Marie Janků-Sandtnerové.
- Zdravý a lehký bramborový salát – zkuste si ho připravit podle receptu Jany F.
- Hanácký bramborový salát – recept na Hanácký salát je z mé sbírky receptů.
Diskuze k článku