Jak připravit zeleninový salát s pečenými bramborami a masem | recept
Jak připravit zeleninový salát s pečenými bramborami a masem | recept. Tento zeleninový salát můžete podávat jako lehkou letní večeři nebo oběd, pokud vynecháte maso obstojí dobře i jako příloha ke grilovanému masu nebo jako zdravější alternativa bramborového salátu. Salát se skládá z ingrediencí, které máte pravděpodobně běžně doma, nemusíte tedy shánět žádné exotické suroviny a zároveň je i poměrně levný. Na jeho přípravu zlikvidujete zbytky od víkendového oběda. Je velice jednoduchý a kromě pečení brambor, které zabere trochu času, je i poměrně rychlý.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na salát:
- ½ hlávkového salátu
- 10 malých starých brambor
- svazek ředkviček
- 2 jarní cibulky
- 1 mrkev
- 200 g pečeného masa (dle chuti, výborné jsou i zbylé řízky)
Na zálivku si připravte:
- ½ zakysané smetany
- 1 lžíce dijonské hořčice
V prvním kroku si očistěte brambory, stačí je pečlivě umýt, péct se budou se slupkou. Brambory přeřízněte napůl a rozkrájejte na měsíčky. Plech vyložte pečicím papírem a nasypte na něj brambory. Pokapejte je olivovým olejem a rukama promíchejte, aby se všechny trochu obalily v oleji. Plech vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte asi 40 minut, dokud nebudou brambory měkké.
Mezitím si připravte zeleninu. Hlávkový salát rozdělte na jednotlivé listy, opláchněte ho a osušte v odstředivce. Poté ho natrhejte do větší mísy. Jarní cibulky zbavte ovadlých částí, omyjte a nasekejte na kolečka. Z ředkviček odstraňte zelené zbytky natě, umyjte je a nakrájejte na menší kousky. Všechnu zeleninu smíchejte v míse.
Pečené maso, hodí se i zbylé řízky, nakrájejte na velikost sousta. Přisypte je do mísy k zelenině a promíchejte. Jakmile jsou brambory upečené, nechte je asi 10 minut zchladnout na plechu a ještě vlahé je nasypte k salátu. Na zálivku prošlehejte v misce dijonskou hořčici a zakysanou smetanu.
Nakonec přidejte připravenou zálivku k salátu a vše promíchejte. Díky tomu, že jsou brambory ještě trochu teplé, důkladně se v zálivce obalí a tím i skvěle salát dochutí. Případně můžete salát ještě dosolit a opepřit.
Diskuze k článku