Jak připravit strouhaný salát s balkánským sýrem | recept
Strouhaný salát s balkánským sýrem | recept. Hojnost ve výběru zeleniny k létu neodmyslitelně patří. Zelenina nejen skvěle chutná, je šťavnatá a především je tuzemská. V následujícím receptu se dozvíte, jak připravit salát z obvyklých ingrediencí neobvyklým způsobem. Kromě malých drobností a nutného očištění zeleniny si totiž vystačíte bez nože pouze se struhadlem. Základem salátu je mrkev, kedlubna a ředkvička. Neobejdete se ani bez jarní cibulky. Zálivka na salát se skládá z obvyklých ingrediencí, olivového oleje, trochy citronové šťávy, soli a pepře. Pomyslnou třešničkou na dortu je v tomto receptu opět strouhaný balkánský sýr, který salát skvěle dochutí a také ozdobí.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 1 mrkev
- ½ kedlubny
- 6 ředkviček
- 1 jarní cibulku
- 30 g balkánského sýra (či dle uvážení)
Na zálivku si přichystejte:
- 1 lžíci rostlinného oleje
- 1 lžíci citronové šťávy
- sůl a pepř
- 2 lžičky sezamu
- trochu pažitky
V prvním kroku si oškrábeme mrkev, oloupeme kedlubnu a ředkvičky zbavíme natě a dlouhých "ocásků". Připravíme si větší a hlubší mísu, v níž budeme později salát míchat. Do ní postupně nastrouháme všechnu připravenou zeleninu.
Následně očistíme jarní cibulku, přeřízneme ji na poloviny a nasekáme ji nadrobno. Poté ji přisypeme k salátovému základu a promícháme.
V menší misce si přichystáme zálivku. Citron důkladně omyjeme, poválíme ho a překrojíme napůl. Jednu polovinu vrátíme do ledničky a ze druhé vymačkáme šťávu. Metličkou vyšleháme olivový olej s citronovou šťávou, doplníme sezam, sůl a pepř. Pažitku propereme, nasekáme ji a přisypeme do zálivky a promícháme.
Zálivkou přelijeme salát a vložíme ho do lednice alespoň krátce vychladit. Mezitím si nastrouháme sýr, postačí i nahrubo. Salát rozdělíme do misek, posypeme sýrem a podáváme.
Diskuze k článku