Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit strouhaný salát s balkánským sýrem | recept

Jak připravit strouhaný salát s balkánským sýrem | recept

Strouhaný salát s balkánským sýrem | recept. Hojnost ve výběru zeleniny k létu neodmyslitelně patří. Zelenina nejen skvěle chutná, je šťavnatá a především je tuzemská. V následujícím receptu se dozvíte, jak připravit salát z obvyklých ingrediencí neobvyklým způsobem. Kromě malých drobností a nutného očištění zeleniny si totiž vystačíte bez nože pouze se struhadlem. Základem salátu je mrkev, kedlubna a ředkvička. Neobejdete se ani bez jarní cibulky. Zálivka na salát se skládá z obvyklých ingrediencí, olivového oleje, trochy citronové šťávy, soli a pepře. Pomyslnou třešničkou na dortu je v tomto receptu opět strouhaný balkánský sýr, který salát skvěle dochutí a také ozdobí.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • 1 mrkev
  • ½ kedlubny
  • 6 ředkviček
  • 1 jarní cibulku
  • 30 g balkánského sýra (či dle uvážení)

Na zálivku si přichystejte:

  • 1 lžíci rostlinného oleje
  • 1 lžíci citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • 2 lžičky sezamu
  • trochu pažitky
1

V prvním kroku si oškrábeme mrkev, oloupeme kedlubnu a ředkvičky zbavíme natě a dlouhých "ocásků". Připravíme si větší a hlubší mísu, v níž budeme později salát míchat. Do ní postupně nastrouháme všechnu připravenou zeleninu.

2

Následně očistíme jarní cibulku, přeřízneme ji na poloviny a nasekáme ji nadrobno. Poté ji přisypeme k salátovému základu a promícháme.

3

V menší misce si přichystáme zálivku. Citron důkladně omyjeme, poválíme ho a překrojíme napůl. Jednu polovinu vrátíme do ledničky a ze druhé vymačkáme šťávu. Metličkou vyšleháme olivový olej s citronovou šťávou, doplníme sezam, sůl a pepř. Pažitku propereme, nasekáme ji a přisypeme do zálivky a promícháme.

4

Zálivkou přelijeme salát a vložíme ho do lednice alespoň krátce vychladit. Mezitím si nastrouháme sýr, postačí i nahrubo. Salát rozdělíme do misek, posypeme sýrem a podáváme.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.