Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit zdravá rynglová povidla pečená v troubě | recept

Jak připravit zdravá rynglová povidla pečená v troubě | recept

Zdravá rynglová povidla pečená v troubě | recept. Pokud si nevíte rady, co si počít s přezrálými rynglemi, můžete vyzkoušet náš recept na rynglová povidla pečená v troubě. Příprava je velmi jednoduchá a povidla budete mít rychle hotová. Postup naleznete na následujících řádcích.

Co je potřeba

  • 2 kg velmi zralých až přezrálých rynglí
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 500 g třtinového cukru
  • Koření na dochucení (např. hřebíček, skořici, badyán, vanilka či hotové perníkové koření apod.) – není nutné
  • Vysterilizované zavařovací skleničky
1

Ryngle obsahují velké množství vitamínů skupiny B, vitamínů A, C a E, draslíku, železa, fosforu, vápníku a mnoho dalších cenných látek. Nalezneme v nich také spoustu vlákniny, jsou tedy výborné pro očistu střev. Ryngle také mimo jiné pomáhají snižovat krevní tlak, mají močopudné účinky, zvyšují imunitu, zpomalují stárnutí organismu a předchází vzniku rakoviny.

2

A jaký je postup?

Ryngle omyjeme, vypeckujeme a rozmixujeme ponorným mixérem na kaši. Tu poté smícháme s octem a přelijeme ji do vyššího pekáče.

3

Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C a bez míchání ryngle pečeme 20 minut. Poté přisypeme polovinu třtinového cukru a opět bez míchání pečeme 15 minut. Tento postup zopakujeme se zbylým množstvím cukru a znovu dáme na 15 minut péct.

4

Povidla nakonec promícháme s mletým kořením. Provedeme talířovou zkoušku, a pokud se nám povidla zdají příliš řídká, přidáme do nich lžičku kyseliny citronové.

5

Horkými povidly plníme čisté zavařovací skleničky a důkladně je zavíčkujeme. Poté skleničky otočíme dnem vzhůru do vychladnutí. Povidla nemusíme zavařovat, pokud tento způsob preferujete, postačí 10 minut při 85 °C.

Tipy

  • Pokud povidla nejsou určena pro děti, je skvělé je dochutit a zároveň zakonzervovat rumem.
  • Místo rynglí můžete samozřejmě použít také švestky a další druhy ovoce.
Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.