Jak připravit vídeňský bramborový salát | recept
Jak připravit vídeňský bramborový salát | recept. Vídeňský bramborový salát se na rozdíl od tradičního českého bramborového salátu liší některými ingrediencemi a hlavně tím, že se podává teplý. Není pochyb o tom, že bramborový salát je tradičním českým štědrovečerním pokrmem podávaným s kaprem, vepřovým nebo kuřecím řízkem, nebo dokonce podáván samostatně. Vídeňský bramborový salát ale rozhodně zpestří nejen štědrovečerní hostinu.
Co je potřeba
1,5 –2 kg kvalitních brambor
1 cibule
ocet
2 lžíce rostlinného oleje
zeleninový nebo hovězí vývar
sůl, špetka pepře
1 – 2 polévkové lžíce plnotučné hořčice
4 natvrdo vařená vejce
Krok 1
Brambory neloupejte, uvařte je ve slupce. U raných brambor není potřeba po uvaření slupky oloupat, častěji se spíše slupky brambor loupají. Zbavte brambory slupek ještě zatepla, nechte je zchladnout na pokojovou teplotu.
Krok 2
Už během vaření brambor si připravte zálivku na bramborový salát. Do kastrůlku nalijte 3 dcl vody, přidejte hořčici, sůl, ocet, vývar a přiveďte k varu. Přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a chvíli povařte. Zalijte olejem, přisypte špetku pepře a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Krok 3
Uvařené brambory nakrájejte na kolečka, stejně tak i uvařená vejce nakrájejte na kolečka a vložte do zahřáté mísy. Smíchejte se zálivkou na bramborový salát. Vídeňský bramborový salát podávejte chvíli uležený a vlažný, je vhodný k řízkům i kaprovi. Dobrou chuť!