Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit salát z mladých ředkvičkových listů s praženým černým sezamem | recept

Jak připravit salát z mladých ředkvičkových listů s praženým černým sezamem | recept

Salát z ředkvičkových listů | recept. Pokud si pěstujete vlastní ředkvičky nebo máte svůj ověřený zdroj, určitě nevyhazujte ředkvičkové listy. Lze je využít na několik způsobů. Podle následujícího receptu si z nich vytvoříte skvělý jarní salát. Můžete k nim přidat i listy hlávkového salátu nebo polníčku a další zeleninu dle chuti a zásob. Salát korunuje výtečná zálivka, jíž dodává hlavní chuť sezam, a to jak ve formě oleje, který má specifickou výraznou chuť, tak i ve formě semínek. V tomto předpisu je použit černý sezam, který je údajně zdravější, navíc má výraznější chuť než klasický světlý.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • ředkvičky domácí či ředkvičky v BIO kvalitě + cca 10 ředkvičkových listů (či dle chuti)
  • hrst polníčkových listů nebo 4 listy hlávkového salátu
  • 8 malých třešňových rajčátek
  • 1 kapii

Na zálivku si přichystejte:

  • 1 lžíci černých sezamových semínek
  • 1 lžíci světlých sezamových semínek
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1-2 lžíce jablečného octa
  • sůl a pepř na dochucení
1

Jako první si opereme ředkvičkové listy. Mají na povrchu malé chloupky, které sice chuti nevadí, ale mohou šimrat, tento efekt trochu potlačí, pokud je důkladně opereme a následně natrháme nebo nasekáme na menší kousky.

2

Polníček také omyjeme a spolu s natrhanými ředkvičkovými lístky osušíme v salátové odstředivce. Všechny listy pak přendáme do hlubší mísy.

3

V dalším kroku omyjeme rajčátka, ředkvičky i papriku, tu zbavíme semínek. Rajčátka rozkrájíme na čtvrtky, papriku a ředkvičky na podobně velké kousky a nasypeme je do mísy.

4

Všechnu zeleninu promícháme. V menší misce si pak přichystáme zálivku. Všechny uvedené ingredience, kromě sezamových semínek, prošleháme metličkou, aby se dokonale propojily.

5

Následně oba sezamy nasypeme na pánev a nasucho je pražíme. Jakmile začne světlý sezam zlátnout, stáhneme pánev z plamene. Když semínka trochu zchladnou, přidáme většinu do zálivky.

6

Nakonec zálivkou polijeme salát a promícháme. Salát rozdělíme do misek, posypeme zbylými opraženými semínky a podáváme.

Autor: marketahoz
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.