jaktak.cz

Jak připravit salát z mladých ředkvičkových listů s praženým černým sezamem | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Salát z ředkvičkových listů | recept. Pokud si pěstujete vlastní ředkvičky nebo máte svůj ověřený zdroj, určitě nevyhazujte ředkvičkové listy. Lze je využít na několik způsobů. Podle následujícího receptu si z nich vytvoříte skvělý jarní salát. Můžete k nim přidat i listy hlávkového salátu nebo polníčku a další zeleninu dle chuti a zásob. Salát korunuje výtečná zálivka, jíž dodává hlavní chuť sezam, a to jak ve formě oleje, který má specifickou výraznou chuť, tak i ve formě semínek. V tomto předpisu je použit černý sezam, který je údajně zdravější, navíc má výraznější chuť než klasický světlý.

Co je potřeba

Co budeme potřebovat:

  • ředkvičky domácí či ředkvičky v BIO kvalitě + cca 10 ředkvičkových listů (či dle chuti)
  • hrst polníčkových listů nebo 4 listy hlávkového salátu
  • 8 malých třešňových rajčátek
  • 1 kapii

Na zálivku si přichystejte:

  • 1 lžíci černých sezamových semínek
  • 1 lžíci světlých sezamových semínek
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 1-2 lžíce jablečného octa
  • sůl a pepř na dochucení

Krok 1

Jako první si opereme ředkvičkové listy. Mají na povrchu malé chloupky, které sice chuti nevadí, ale mohou šimrat, tento efekt trochu potlačí, pokud je důkladně opereme a následně natrháme nebo nasekáme na menší kousky.

Krok 2

Polníček také omyjeme a spolu s natrhanými ředkvičkovými lístky osušíme v salátové odstředivce. Všechny listy pak přendáme do hlubší mísy.

Krok 3

V dalším kroku omyjeme rajčátka, ředkvičky i papriku, tu zbavíme semínek. Rajčátka rozkrájíme na čtvrtky, papriku a ředkvičky na podobně velké kousky a nasypeme je do mísy.

Krok 4

Všechnu zeleninu promícháme. V menší misce si pak přichystáme zálivku. Všechny uvedené ingredience, kromě sezamových semínek, prošleháme metličkou, aby se dokonale propojily.

Krok 5

Následně oba sezamy nasypeme na pánev a nasucho je pražíme. Jakmile začne světlý sezam zlátnout, stáhneme pánev z plamene. Když semínka trochu zchladnou, přidáme většinu do zálivky.

Krok 6

Nakonec zálivkou polijeme salát a promícháme. Salát rozdělíme do misek, posypeme zbylými opraženými semínky a podáváme.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-salat-z-mladych-redkvickovych-listu-s-prazenym-cernym-sezamem-recept.html