Jak udělat salát z pekingského zelí | recept
Jak udělat salát z pekingského zelí | recept. Pekingské a čínské zelí přichází na náš trh v zimních měsících. Často se tyto druhy zaměňují. Pekingské zelí má pevnější hlávku a křehčí, lehce zkadeřené listy se silným žebrováním. Čínské zelí má hladší listy, rozvolněnou hlávku a barva listů je tmavší. Tato zelenina má vysoký obsah vitaminu C, provitaminu A a kyseliny listové. Z minerálních látek je významný obsah vápníku, fosforu, železa a hořčíku. Zelí má poměrně nevýraznou chuť, ale je šťavnaté a křehké. Výborně se doplňuje s ostatními druhy zeleniny i ovoce. Pro zachování vitaminů ho připravujeme nejlépe za syrova v podobě salátu.
Co je potřeba
- 1 kávová lžička pikantní hořčice
- ocet podle chuti
- 1 polévková lžíce majonézy
- sůl podle chuti
- 1 polévková lžíce oleje
- špetka mletého pepře
- ½ malého pekingského zelí
- 1 žlutá paprika
- 1 svazek ředkviček
- 2 ks jarní cibulky
- 5 koktejlových rajčat
- 1 natvrdo vařené vejce
Zeleninu očistíme a důkladně omyjeme. Zelí pokrájíme na nudličky, ředkvičky na plátky, rajčata na drobné kousky a papriku na proužky. Jarní cibulku i s natí rozkrájíme na tenká kolečka. Koktejlová rajčata mají být na malé kousky, protože půlky nebo čtvrtky ve směsi příliš chuťově dominují. Malé kousky se lépe rozptýlí a salát má vyváženou chuť.
V misce metlou nebo vidličkou ušleháme majonézu, hořčici, olej, ocet, sůl a pepř do hustého krému. Krému nemusí být moc, je potřeba jen na obalení kousků zeleniny. Olej na zálivku zvolíme podle svých chuťových preferencí. Ač jindy do salátů přidávám olivový olej, do tohoto mám raději slunečnicový. Lépe vynikne jemná chuť zeleniny.
Diskuze k článku