Jak připravit zeleninový salát s vejci | recept
Zeleninový salát s vejci | recept. Zeleninové saláty by měl mít v jídelníčku každý z nás, nejenom zastánci zdravé výživy. Čerstvá zelenina obsahuje mnoho minerálů, vitaminů a vlákniny prospěšné pro správné fungování našeho těla. Nejkvalitnější zelenina je v sezóně, kdy se sklízí, rychlená nebo dovozová nedosahuje kvalit čerstvě sklizené a plně vyzrálé v přirozených podmínkách. Na saláty vybíráme zeleninu co nejčerstvější. Některé vitaminy lidské tělo nevstřebá bez přídavku tuku, do salátů tedy vždy přidáváme trochu kvalitního oleje. Saláty s přídavkem např. vajec nebo grilovaného masa mohou nahradit hlavní jídlo.
Co je potřeba
- ledový nebo hlávkový salát
- rajčata
- 2 natvrdo vařená vejce
- malá cibule
- malá naložená okurka
Zálivka:
- olej
- ocet
- sůl
- hořčice
- podle uvážení mletý pepř
Na zálivku si připravíme co nejkvalitnější, nejlépe zastudena lisovaný olej. Já dávám přednost olivovému, lékaři doporučují raději slunečnicový. Ocet buď vinný, ovocný nebo balsamico. Nedoporučuji klasický lihový 8%, ten si schováme na konzervování zeleniny. Hořčice se hodí dijonská nebo jiná lehce pálivá.
Rajčata a salát promícháme se zálivkou. Část rajčat a list salátu necháme stranou na ozdobu. Na talíř položíme list salátu, na něj navrstvíme salát a ozdobíme zbylými rajčaty a vejcem natvrdo. Vejce natvrdo můžeme pokrájet na kostičky a salát jím posypat, nebo zdobíme vaječnými plátky. Jestliže k salátu přidáme grilovaný plátek masa, máme plnohodnotný oběd nebo večeři.
Diskuze k článku