Jak udělat cuketové špagety s rajčaty a tuňákem | recept
Cuketové špagety s rajčaty a tuňákem | recept. Cuketa je stále oblíbenější zeleninou našeho jídelníčku. Dá se připravit na mnoho různých způsobů, nasladko i naslano, takže se nikdy nepřejí. Cuketa je, díky obsahu draslíku, vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Draslík odvodňuje a pomáhá zbavit se toxinů, proto by ji do svého jídelníčku měli zařadit lidé trpící obezitou, dnou, cukrovkou nebo zácpou. Cuketa obsahuje téměř 90 % vody, vlákninu, některé vitaminy a stopové prvky. Recept níže je na lehký salát nebo svačinu.
Co je potřeba
Množství je orientační, pro 1 osobu
- 1/2 střední cukety
- 1 stroužek česneku
- 4 rajčata
- olivový olej
- sůl
- bazalka
- cukr
- tuňák z konzervy
Na olivovém oleji rozdusíme rajčata. Osolíme je, lehce ocukrujeme a rozdusíme na kaši. Tu pak přes síto přepasírujeme, aby omáčka neobsahovala slupky a jadérka. Rajčata dusíme na pánvi se širokým dnem, aby se rychleji odpařila tekutina a omáčka se zahustila. Na závěr přidáme bazalku, nesmí se vařit, aby neztratila aroma.
Na jiné pánvi na lžíci olivového oleje osmahneme česnek pokrájený na plátky. Poté, co česnek zrůžoví, přidáme cuketové špagety. Rychle mícháme, rády se připalují. Cuketa se může jíst i syrová, proto záměrně neuvádím dobu smažení. Ochutnávejte a uvidíte. Mně osobně vyhovuje cuketa poloměkká, tj. za 2 minuty. Cuketu osolíme podle chuti, ale většinou není potřeba, podrží si sůl z nasolení.
Diskuze k článku