Jak připravit jarní ředkvičkový salát | recept
Jak připravit jarní ředkvičkový salát | recept. Ředkvičky jsou pro mne jedním ze symbolů jara v kuchyni. Je sice možné sehnat je po velkou část roku, ale jen na jaře chutnají opravdu dobře, jsou šťavnaté a správně pálí. Salátu ředkvičky dodají svěží štiplavost a díky své barvě v něm navíc mají i estetický efekt. Vedle ředkviček se v salátu uplatní jarní cibulka a salát polníček. V zálivce figuruje olivový olej jako hlavní ingredience, dijonská hořčice a nesmí chybět ani balsamikový ocet na okyselení. Obohaťte svůj jídelníček vitaminy a připravte si výborný jarní ředkvičkový salát.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat na salát:
- větší hrst hlávkového, ledového salátu nebo polníčku
- 8 středně velkých ředkviček
- 1 jarní cibulku
Na zálivku si připravte:
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce balsamikového octa
- sůl a pepř na dochucení
- pečivo nebo chleba k podávání
Jako první omyjeme salát a zbavíme ho vody v odstředivce. Následně ho natrháme na menší kusy velikosti sousta. Přesuneme ho do hlubší mísy, v níž budeme jarní salát promíchávat.
V dalším kroku ředkvičky zbavíme nati a dobře je omyjeme. Překrojíme je na poloviny a krájíme je na tenké plátky. Nakrájené ředkvičky přidáme do mísy k salátu.
Jarní cibulku omyjeme a nakrájíme nadrobno, aby v salátu nebyly velké kusy, které by příliš křupaly. Cibulku přisypeme k ředkvičkám a salátu, všechno důkladně promícháme.
Nakonec zbývá připravit si zálivku. V menší misce smícháme dijonskou hořčici, olivový olej a balsamikový ocet. Přidáme špetku soli, pepře a pomocí metličky prošleháme, aby se všechny ingredience propojily. Množství dijonské hořčice můžeme pozměnit podle chuti, její chuť je velice výrazná, tvoří tak chuťový základ celé zálivky. S jejím množstvím to však nepřehánějte, aby nepřebila ostatní složky salátu.
Nakonec zálivku nalijeme na zeleninu a rychle promícháme. Ihned podáváme spolu s rozpečeným pečivem nebo topinkami.
Diskuze k článku