Jak připravit „lasagne“ z palačinek | recept
„Lasagne“ z palačinek | recept. Lasagne i plněné palačinky určitě znáte, proč však tyto dva výborné pokrmy nespojit v jeden? „Lasagne“ můžete připravit i ze zbylých palačinek (do nichž jste však nepřidali cukr) a naplnit se dají nejrůznějšími ingrediencemi. V následujícím článku naleznete recept na „lasagne“ z palačinek s mletým masem a zeleninou.
Co je potřeba
Co je potřeba na palačinky (cca 8 ks):
- 0,5 l mléka
- cca 300 g hladké špaldové mouky
- 1-2 vejce
- špetka soli
- rostlinný olej či máslo na smažení
Na masovou náplň budeme potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 500 g mletého masa
- 1 plechovku krájených rajčat (případně 2-3 čerstvá)
- hrášek, mrkev, kukuřici, jarní cibulku nebo jinou čerstvou či mraženou zeleninu (zhruba 200 g)
- sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky (např. bazalka, oregano, tymián či rozmarýn)
Na bešamel si připravíme:
- 50 g másla
- 500 ml mléka
- 3 lžíce hladké špaldové mouky
- sůl, pepř, mletý muškátový oříšek
Masovou směs připravíme následujícím způsobem: Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek, přidáme mleté maso a orestujeme jej ze všech stran. Následně přisypeme malé kousky zeleniny a vše zalijeme konzervovanými rajčaty a případně podlijeme trochou vody či vývaru. Vše podusíme doměkka a ochutíme solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami.
Do zapékací formy (použila jsem posuvnou formu na dort, kterou můžete přizpůsobit velikosti palačinek) střídavě klademe palačinky, vrstvu masové směsi a bešamelu, dokud formu nenaplníme. Poslední vrstvu bude tvořit palačinka potřená bešamelem. Tu poté ještě můžeme posypat strouhaným sýrem nebo poklást plátky sýra.
Tipy
Místo masové náplně je možné zvolit lososa, špenát či jinou zeleninu (třeba lilek, cuketu, dýni, apod.), houby nebo jen několik druhů sýra.
Diskuze k článku