Jak připravit „lasagne“ z palačinek | recept
„Lasagne“ z palačinek | recept. Lasagne i plněné palačinky určitě znáte, proč však tyto dva výborné pokrmy nespojit v jeden? „Lasagne“ můžete připravit i ze zbylých palačinek (do nichž jste však nepřidali cukr) a naplnit se dají nejrůznějšími ingrediencemi. V následujícím článku naleznete recept na „lasagne“ z palačinek s mletým masem a zeleninou.
Co je potřeba
Co je potřeba na palačinky (cca 8 ks):
- 0,5 l mléka
- cca 300 g hladké špaldové mouky
- 1-2 vejce
- špetka soli
- rostlinný olej či máslo na smažení
Na masovou náplň budeme potřebovat:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibuli
- 3 stroužky česneku
- 500 g mletého masa
- 1 plechovku krájených rajčat (případně 2-3 čerstvá)
- hrášek, mrkev, kukuřici, jarní cibulku nebo jinou čerstvou či mraženou zeleninu (zhruba 200 g)
- sůl, pepř, čerstvé či sušené bylinky (např. bazalka, oregano, tymián či rozmarýn)
Na bešamel si připravíme:
- 50 g másla
- 500 ml mléka
- 3 lžíce hladké špaldové mouky
- sůl, pepř, mletý muškátový oříšek
Krok 1
Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto na palačinky. Kdyby bylo příliš husté, naředíme jej ještě trochou mléka. Na pánvi lehce potřené olejem nebo rozehřátým máslem poté z obou stran usmažíme palačinky.
Krok 2
Masovou směs připravíme následujícím způsobem: Na olivovém oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky pokrájený česnek, přidáme mleté maso a orestujeme jej ze všech stran. Následně přisypeme malé kousky zeleniny a vše zalijeme konzervovanými rajčaty a případně podlijeme trochou vody či vývaru. Vše podusíme doměkka a ochutíme solí, pepřem a nasekanými čerstvými bylinkami.
Krok 3
Mezitím připravíme z rozehřátého másla a špaldové mouky světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a za stálého míchání necháme bešamel zhoustnout. Nakonec jej ochutíme solí, pepřem a mletým muškátovým oříškem.
Krok 4
Do zapékací formy (použila jsem posuvnou formu na dort, kterou můžete přizpůsobit velikosti palačinek) střídavě klademe palačinky, vrstvu masové směsi a bešamelu, dokud formu nenaplníme. Poslední vrstvu bude tvořit palačinka potřená bešamelem. Tu poté ještě můžeme posypat strouhaným sýrem nebo poklást plátky sýra.
Krok 5
Lasagne zapečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 15 minut.
Místo masové náplně je možné zvolit lososa, špenát či jinou zeleninu (třeba lilek, cuketu, dýni, apod.), houby nebo jen několik druhů sýra.