Jak připravit marinované kapří řízky | recept
Marinované kapří řízky | recept. Následující recept by se vám mohl hodit po Štědrém dnu. Leckde zbydou řízky z kapra, které už nikdo nechce jíst. Poradíme vám, jak z nich udělat pochoutku třeba na Silvestra – pečenáče. Pečenáče si podle tohoto návodu můžete udělat kdykoliv, nejenom na Vánoce. Hodí se všechny druhy ryb. Marinovat se mohou i řízky obalené jen v těstíčku ochuceném třeba mletou paprikou. Je to dobrá chuťovka k pivu.
Co je potřeba
- filety z kapra
- sůl
- pepř
- citronovou šťávu
- hladkou mouku
- vejce
- strouhanku
- tuk na smažení
Nálev:
- 400 ml vody
- 400 ml octa 8%
- 70 g cukru
- 10 g soli
- mrkev
- cibuli
- celer
- hořčičné semínko
- celý pepř
- bobkový list
Kapra stáhneme z kůže, nakrájíme na podkovy a ty překrojíme podél páteře napůl. Pomocí vykosťovacího nože odstraníme žeberní kosti a páteř. Kosti se zbytky masa použijeme na polévku. Kůži stahujeme, protože i po marinování zůstane tvrdá. Připravené kapří filety osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme v chladu odležet několik hodin.
Odleželé rybí maso opláchneme, osušíme papírovým ubrouskem a znovu lehce osolíme a okořeníme mletým pepřem. Filety jsme opláchli, protože citronová šťáva se solí vytáhla z masa pachuť rybiny, která mnohým lidem vadí. Pak řízky obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Rybu obalujeme těsně před smažením, aby nestačila zvlhnout strouhanka. Osmažíme z obou stran na směsi sádla a ztuženého tuku. Necháme vychladnout, ale ještě před tím papírovou utěrkou odsajeme přebytečný tuk ze smažení.
Mezitím, co chladnou řízky, si připravíme nálev. Svaříme 400 ml vody se 400 ml octa, cukrem a solí. Jakmile nálev začne vřít, přisypeme hořčičné semínko, celý pepř a sejmeme z ohně. Do sklenic naskládáme pokrájenou mrkev, cibuli, celer a kapří řízky. Přidáme bobkový list a zalijeme horkým nálevem. Zavíčkujeme a po vychladnutí odložíme na týden do chladničky. Kosti z ryby se rozpustí, chutě se propojí a máte výbornou chuťovku. Vydrží až měsíc v chladu.
Tipy
Pečenáče si tímto způsobem můžete připravit z jakékoli ryby. Do nálevu lze přidat feferonku, pečenáče jsou pak pikantnější.
Varování
Při servírování nesahejte do sklenice rukama, použijte vidličku. Nálev by se mohl začít kazit.
Diskuze k článku