Jak připravit marinované kapří řízky | recept
Marinované kapří řízky | recept. Následující recept by se vám mohl hodit po Štědrém dnu. Leckde zbydou řízky z kapra, které už nikdo nechce jíst. Poradíme vám, jak z nich udělat pochoutku třeba na Silvestra – pečenáče. Pečenáče si podle tohoto návodu můžete udělat kdykoliv, nejenom na Vánoce. Hodí se všechny druhy ryb. Marinovat se mohou i řízky obalené jen v těstíčku ochuceném třeba mletou paprikou. Je to dobrá chuťovka k pivu.
Co je potřeba
- filety z kapra
- sůl
- pepř
- citronovou šťávu
- hladkou mouku
- vejce
- strouhanku
- tuk na smažení
Nálev:
- 400 ml vody
- 400 ml octa 8%
- 70 g cukru
- 10 g soli
- mrkev
- cibuli
- celer
- hořčičné semínko
- celý pepř
- bobkový list
Krok 1
Kapra stáhneme z kůže, nakrájíme na podkovy a ty překrojíme podél páteře napůl. Pomocí vykosťovacího nože odstraníme žeberní kosti a páteř. Kosti se zbytky masa použijeme na polévku. Kůži stahujeme, protože i po marinování zůstane tvrdá. Připravené kapří filety osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme v chladu odležet několik hodin.
Krok 2
Odleželé rybí maso opláchneme, osušíme papírovým ubrouskem a znovu lehce osolíme a okořeníme mletým pepřem. Filety jsme opláchli, protože citronová šťáva se solí vytáhla z masa pachuť rybiny, která mnohým lidem vadí. Pak řízky obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a nakonec ve strouhance. Rybu obalujeme těsně před smažením, aby nestačila zvlhnout strouhanka. Osmažíme z obou stran na směsi sádla a ztuženého tuku. Necháme vychladnout, ale ještě před tím papírovou utěrkou odsajeme přebytečný tuk ze smažení.
Krok 3
Mezitím, co chladnou řízky, si připravíme nálev. Svaříme 400 ml vody se 400 ml octa, cukrem a solí. Jakmile nálev začne vřít, přisypeme hořčičné semínko, celý pepř a sejmeme z ohně. Do sklenic naskládáme pokrájenou mrkev, cibuli, celer a kapří řízky. Přidáme bobkový list a zalijeme horkým nálevem. Zavíčkujeme a po vychladnutí odložíme na týden do chladničky. Kosti z ryby se rozpustí, chutě se propojí a máte výbornou chuťovku. Vydrží až měsíc v chladu.
Pečenáče si tímto způsobem můžete připravit z jakékoli ryby. Do nálevu lze přidat feferonku, pečenáče jsou pak pikantnější.
Při servírování nesahejte do sklenice rukama, použijte vidličku. Nálev by se mohl začít kazit.