Jak připravit houby jako škvarky v sádle | recept
Houby jako škvarky v sádle | recept. Houbaření je náš národní sport, snad žádný jiný národ tak masově nehoubaří, jako právě Češi. V období růstu hub nás informují televizní stanice v hlavních zprávách o situaci v lesích, ukazují plné košíky a stejné zprávy nacházíme v tisku. Správného houbaře tyto zprávy nechávají ledově klidným. On ví své. Má svá místa a houby z lesa přinese téměř vždy. Není hřibař a tak i když na houby půjde odpoledne, v košíku něco bude. Ať už patříte ke svátečním houbařům nebo mykofilům, dobrý recept na houby se vždy hodí. Jeden vám nabízím.
Co je potřeba
- sádlo
- kmín
- sůl
- tvrdší druhy hub
Na houbové škvarky jsou nejlepší lupenaté houby. Pokud si nejste jisti a lupenaté houby nesbíráte, chybu neuděláte s křemenáči, klouzky, hřiby. Chuťově jsou ale lupenaté houby bezkonkurenční. Stojí za to naučit se znát alespoň základní druhy s minimální možností záměny. Mezi takové houby patří například bedla vysoká, kterou v lese nepřehlédnete už pro její velikost nebo holubinky, u kterých platí pravidlo, že ty co při ochutnání nepálí, jsou jedlé. Samozřejmostí je bezpečné poznání rodu holubinek.
Další vynikající houbou, ceněnou více než pravé hřiby, je muchomůrka růžovka, lidově masák. Ta je při nepozornosti zaměnitelná za jedovaté druhy muchomůrek, takže doporučuji nechat si poradit od zkušeného houbaře. Její hlavní znaky jsou přítomnost růžové barvy na bázi třeně a na klobouku po sloupnutí vrchní vrstvy. Nejdůležitější znak je plisovaný (rýhovaný) prstenec (sukýnka) na třeni. Jedovatá muchomůrka tygrovaná, za kterou masáka snadno zaměníte, má prsten hladký. Nikdy se nespoléhejte při nálezu skupinky růžovek, že jsou to všechno ony. Tygrovaná roste často na stejných stanovištích a často jsou vedle sebe.
Na pánvi s vyšším okrajem rozehřejeme sádlo, nejlépe domácí. Recept, jak vyškvařit sádlo, naleznete zde: Jak vyškvařit sádlo doma. Když je sádlo hodně rozpálené, přidáme houby. Teplotu zkusíme tak, že vhodíme kousek houby do tuku. Okolo ní se musí ihned utvořit malé bublinky, to je správná teplota pro přidání hub. Houby mícháme, přichytávají se zpočátku ke dnu nádoby. K houbám přidáme celý nebo drcený kmín a sůl. Solíme podle chuti, houby vstřebají soli poměrně dost. Se solí to ale nepřehánějte, dosolit si můžete kdykoliv. Houby smažíme tak dlouho, až se vysmaží všechna voda a zbyde jen tuk a houbové „škvarky“.
Houbové škvarky namačkáme do skleniček a zalijeme sádlem z pánve. Dbáme na to, aby byly všechny houby v sádle ponořené. Sádlo musí ve sklenici tvořit horní vrstvu. Ve skleničce také nesmějí zůstat vzduchové mezery, aby se houby nekazily. Pomůžete si špejlí, kterou ponoříte do skleničky a lehce s ní zahýbáte. Někdy pomůže se skleničkou klepnout o stůl. Škvarky vydrží v chladničce několik měsíců. Jsou výborné namazat na chleba nebo jako základ houbových jídel.
Diskuze k článku