Jak připravit domácí růžový džem | recept
Jak připravit domácí růžový džem | recept. Možná znáte domácí kosmetikou vyrobenou z plátků růží. Už jste však vyzkoušeli zpracovat květy růže v kuchyni? Existuje několik způsobů, jak je využít. V našem článku naleznete recept na domácí růžový džem bez chemie, který oplývá úžasnou aromatickou chutí a také je velmi zdravý. Dozvíte se také, jaké léčivé účinky růže obsahuje a jaké druhy růží použít.
Co je potřeba
Na 2 malé skleničky je potřeba:
- 200 okvětních plátků růží
- 250 ml vody
- Šťáva z půlky citronu (nejlépe v BIO kvalitě)
- 200 g třtinového cukru
- 1 lžička citrusového pektinu
Jaké růže použít?
Léčivé látky obsahují všechny druhy růží, nejvíce pak tmavě červené odrůdy, růže stolistá, vrásčitá a šípková. Růže mají antioxidační, antivirové, antibakteriální a antimykotické účinky, pomáhají při zánětech, artritidě a bolestech v kříži. Také mírně zvyšuje tlak, posiluje srdce a působí proti průjmům. Jejich vůně pak dokáže harmonizovat psychiku.
Džem z okvětních plátků růží využijete jako každý džem třeba na palačinky, k namazání dortů a dalších moučníků, do makronek, apod.
Tipy
Růžové okvětní plátky poslouží i k dodání chuti a vůně ovocným džemům (např. jahodovému či třešňovému).
Diskuze k článku