Jak připravit domácí růžový džem | recept
Jak připravit domácí růžový džem | recept. Možná znáte domácí kosmetikou vyrobenou z plátků růží. Už jste však vyzkoušeli zpracovat květy růže v kuchyni? Existuje několik způsobů, jak je využít. V našem článku naleznete recept na domácí růžový džem bez chemie, který oplývá úžasnou aromatickou chutí a také je velmi zdravý. Dozvíte se také, jaké léčivé účinky růže obsahuje a jaké druhy růží použít.
Co je potřeba
Na 2 malé skleničky je potřeba:
- 200 okvětních plátků růží
- 250 ml vody
- Šťáva z půlky citronu (nejlépe v BIO kvalitě)
- 200 g třtinového cukru
- 1 lžička citrusového pektinu
Krok 1
Jaké růže použít?
Léčivé látky obsahují všechny druhy růží, nejvíce pak tmavě červené odrůdy, růže stolistá, vrásčitá a šípková. Růže mají antioxidační, antivirové, antibakteriální a antimykotické účinky, pomáhají při zánětech, artritidě a bolestech v kříži. Také mírně zvyšuje tlak, posiluje srdce a působí proti průjmům. Jejich vůně pak dokáže harmonizovat psychiku.
Krok 2
A jaký je postup?
Natrháme květy růží, odstraníme z nich pestík, pylové tyčinky a nezdravé lístky.
Krok 3
Okvětní plátky omyjeme a nasypeme do čisté mísy. Zalijeme je citronovou šťávou a zasypeme několika lžícemi třtinového cukru. Vše důkladně promícháme a květy chvíli opatrně mačkáme, aby pustily barvu a vůni. Poté je zalijeme vodou a necháme hodinu odstát. Občas promícháme.
Krok 4
Obsah mísy přelijeme do hrnce a vodu přivedeme k varu. Po chvilce vaření přisypeme citrusový pektin smíchaný s 2 lžícemi třtinového cukru.
Krok 5
Vše opět krátce povaříme a potom lehce promixujeme ponorným mixérem. Nakonec přisypeme zbylé množství třtinového cukru a džem vaříme na mírném ohni do zhoustnutí. Pokud džem do 10 minut nezačne houstnout, přidejte špetku kyseliny citronové.
Krok 6
Ještě horkým džemem plníme vysterilizované a suché zavařovací skleničky, důkladně je zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí.
Krok 7
Džem z okvětních plátků růží využijete jako každý džem třeba na palačinky, k namazání dortů a dalších moučníků, do makronek, apod.
Růžové okvětní plátky poslouží i k dodání chuti a vůně ovocným džemům (např. jahodovému či třešňovému).